Tortilla s kuřecím masem a špenátem. Úžasné propojení zajímavých surovin, barev i chutí vás nadchne

Kuře je u nás nejpopulárnější drůbeží maso. Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept. 

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík.

Ingredience
  • 5 větších tortill
  • 250 g kuřecí masa
  • 220 listového špenátu čerstvého nebo mraženého
  • sůl
  • pepř mletý
  • česnek
  • muškátový květ
  • smetana ke šlehání nebo na vaření
  • 100 g sýr niva nebo Gorgonzola

Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

A což takhle dát si špenát? Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Zejména vitamíny skupiny B a také vitamín C či betakaroten a také draslík, vápník, hořčík a železo.

Postup:
Kuřecí maso pokrájíme na menší kostky nebo slabší nudličky, které osolíme a opepříme.
V pánvi s troškou rozpáleného oleje osmažíme za občasného promíchání maso. K masu přisypeme jemně nasekaný česnek, který necháme rozvonět a dále i čerstvý nebo rozmrazený listový špenát a špetku muškátového květu. Přidáme trochu smetany, jen tolik je nezbytně nutné k podušení špenátu. Špenátovo-masová směs musí být krémovější konzistence, kterou dále zahustíme po podušení špenátu nastrouhaným sýrem, který necháme za stálého míchání ve směsi rozpustit.
Tortilly ohřejeme jak jsme zvyklí (na pánvi, v troubě, mikrovlnce, na tálu) a naplníme připravenou směsí, zabalíme je dle chuti do balíčku, ruličky, vějířku a ihned podáváme.

Pár tipů od nás:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
- Vyzkoušejte tento trik - do pečeného kuřete místo nádivky dejte dvě poloviny chemicky neošetřeného citronu. Maso pak bude lehce navinulé.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka