Tramvaje neuslyšíte. Vltavská filharmonie bude světová kvalita, říkají odborníci

25. květen 2022

Praha má návrh Vltavské filharmonie. Od začátku téhle cesty uplynulo už víc než deset let a teď už je jasné, jak bude vypadat a kdo ji bude projektovat. Bude to kodaňské studio BIG architekta Bjarka Ingelse.

Ano, k řece bude přístup a každý si může klidně sáhnout na vodu. A z vyhlídky bude vidět Hrad. Novou Vltavskou filharmonii jsme probrali od suterénu až po střechu s Janem Magasanikem, členem atelieru Bjarke Ingels Group (BIG), a Michalem Sedláčkem, předsedou poroty.

Jan Magasanik

Hodí se nový návrh do Prahy? Nejde o plíživou „kodanizaci“ a nebude to u Vltavy jako v Dánsku na nábřeží moře? „Ten obrat k ulici, snaha přenést život do nich a do veřejných prostor, to je globální trend, který dělá z města 20. století město 21. století,“ říká první z hostů, architekt Magasanik, který plánuje, že z nepřátelské Vltavské se stane kus města pro život.

Druhým hostem Bourání je předseda poroty, která návrh vybrala. Také Michal Sedláček slibuje veřejný prostor, výhled na Prahu a prvotřídní akustiku. „Filharmonie je obrovský hudební nástroj,“ popisuje. A bude to prý nástroj s akustikou světové kvality. Jak se tam budou cítit návštěvníci? Nebude v prosklené budově horko? Bude se tam chodit v kvádru? A kdo tam vlastně bude chodit? A kdy? A kolik to bude skutečně stát?

Michal Sedláček

On sám má za sebou podobnou zkušenost ze zahraničí –⁠ podílel se na projektování koncertní budovy Walt Disney Concert Hall v Los Angeles. Probrali jsme tedy i jeho postřehy z téhle ikonické stavby od ateliéru Franka Gehryho. Co dělal světoznámý akustik Yasuhisa Toyota, když bylo v sále echo?

Sedláček je také vedoucí Kanceláře architekta města Brna. Co bylo těžší, vybrat nádraží pro Brno nebo filharmonii pro Prahu? I to se dozvíte v aktuálním Bourání.

Návrh Vltavské filharmonie v Praze od Bjarke Ingels Group (BIG)
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.