Už 20 let jsme součástí EU. Připomeneme to jednou z největších investic z evropských fondů

1. květen 2024 07:40

Už 13 let využívají záchranáři v Moravskoslezském kraji ojedinělé a dodnes výjimečné bezpečnostní centrum. I 20 let od vstupu Česka do Evropské unie je to na severovýchodě republiky jeden z největších projektů podpořených právě evropskými fondy. Osvědčil se přitom jednoduchý nápad. Dát do jedné místnosti operátory všech tísňových linek.

Všechno začalo před 30 lety v takzvaném Centru tísňového volání. Poprvé si vedle sebe sedli dispečeři všech záchranných složek. I hasiči se to museli učit.

„Přicházeli jsme tam jako mistři světa. Nad nás není, my to všechno řídíme. A teď jsme se posadili vedle děvčat ze zdravotní záchranné služby a nestačili jsme zírat, protože záchranka se prostě nezastavila. Takže tam se rodila ta vzájemná úcta,“ vzpomínal s úsměvem před lety někdejší šéf centra Petr Berglowiec.

Ostrava byla v tomto vzorem pro další kraje. Zvlášť, když se před 13 lety otevřelo velké Integrované bezpečnostní centrum za téměř 700 miliónů korun pro hasiče, policii státní i městskou a pro zdravotníky. Dnes je to hlavně velký společný sál, kam jenom loni mířilo tři čtvrtě milionu tísňových volání.

Čtěte také

A šumí to tady jedním hovorem za druhým. „Mají tady svá pracoviště, která jsou koncipována do takzvaných mís, což jsou pracoviště uspořádaná do kruhu právě k podpoření toho kontaktu mezi těmi operátory při řešení těch událostí,“ vysvětluje šéf krajského informačního a operačního střediska Radek Zeman.

Dnes už podobnou techniku najdeme i v jiných krajích. Výjimečnost tohoto centra je ale pořád hlavně v bezprostředním kontaktu všech dispečerů. „Některé události hlásí výrazně více lidí a samozřejmě mohou volat na různé tísňové linky a ti operátoři mají možnost se okamžitě spolu potkat, vyjasnit si tu situaci, upřesnit místo události a okamžitě jsou schopni na to reagovat,“ dodává Zeman.

Ostrava je stále inspirací pro další části republiky. Podle šéfa integrovaného centra třeba pro Karlovarský kraj, ale i pro sousedy za hranicemi.

Vybudování centra pro záchranáře dodnes patří k největším krajským investicím s podporou Evropské unie.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související