V Česku chybí dárci krve. Složky IZS spustily kampaň I tobě v žilách koluje naše krev!

27. červenec 2022 09:47

České nemocnice mají dlouhodobě nedostatek krve, kterou potřebují pro své pacienty. Podle statistik integrovaného záchranného systému chybí v Česku přibližně sto tisíc dárců. A počet dobrovolníků stále klesá. Pražští policisté se rozhodli, že zdravotníkům pomůžou. Vzali do party také hasiče a záchranáře a všichni se spojili v projektu nazvaném „I tobě v žilách koluje naše krev!”.

Policisté společně s hasiči a lidmi ze záchranky natočili videospot, kde se snaží lidem vysvětlit, proč je krev v životě tak moc důležitá. Video ukazuje dopravní nehodu s vyproštěním řidiče z nabouraného auta, záchranná služba ho pak odváží do nemocnice.

Čtěte také

Celý spot provází komentář, proč by se lidé měli stát dárci krve. Těmi jsou běžně i policisté, hasiči a zdravotníci. A zajímavým způsobem teď policie připravila výzvu pro veřejnost, jak říká mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová:

„Výzva bude prezentovaná na sociálních sítích všech složek integrovaného záchranného systému, také na stránkách policie, kde po načtení QR kódu uvidí lidé fiktivní transfuzní nádoby, které budou rozdělené na IZS a veřejnost, podle počtu budou stoupat a naplňovat se krví.“

Nejvíc chybí krevní skupina 0 Rh negativní

Před IKEM v Praze pak složky integrovaného záchranného systému ukázaly, jak se krev odebírá. Na místě kvůli tomu byla i speciální sanitka z Ústřední vojenské nemocnice.

„Největší nedostatek je krevní skupiny 0 Rh negativní, protože ta se stále považuje za univerzální, zvláště u pacientů, které dovezou po nějaké nehodě,“ vysvětluje lékař Dominik Kutač.

Při vážnější operaci srdce potřebuje třeba IKEM až 65 litrů krve. „Někdy nevíte, jaká ta spotřeba bude. Nevíte, kdy k tomu dojde, někdy je to náhle, nemusí to být plánovaný výkon, proto je potřeba, aby ta krev byla v celém spektru a v dostatečném objemu,“ dodává ředitel institutu Michal Stiborek.

Krev může v Česku darovat zdravý člověk starší 18 let a také někteří lidé s autoimunitním onemocněním nebo třeba s vysokým krevním tlakem.

autoři: Luděk Hubáček ,
Spustit audio

Související