V Chorvatsku a Polsku je možné si v některých lékárnách vyzvednou léky s českým e-receptem

7. červenec 2023 10:50

Jste na zahraniční dovolené a dojdou vám léky. I to se může stát. Pokud jste v Chorvatsku nebo Polsku, můžete si léky vyzvednout tam, a to díky českým e-receptům.

Čtěte také

Léky na české e-recepty je nově možné vyzvedávat i v chorvatských lékárnách. Už by se tedy nemělo stát, že někomu u moře dojdou léky a ten se bude muset kvůli tomu třeba vracet předčasně domů. Podobný systém už funguje kromě Chorvatska taky v Polsku.

Důležité je zmínit, že systém zatím nefunguje ve všech lékárnách v Chorvatsku a Polsku. Zapojení je dobrovolné. Například v Chorvatsku české e-recepty přijímají ve víc než tisícovce lékáren. Jsou ve všech oblíbených destinacích, jako je Split, Zadar nebo Rijeka.

Celý seznam zapojených lékáren je na webu epreskripce.cz. Při samotném vyzvedávání se musí člověk prokázat občanským průkazem nebo pasem. V cizině nefungují české QR kódy.

Pacient nemusí dostat konkrétní přípravek, na který je zvyklý. Je totiž možné, že v zahraničí se daný lék prodává pod jiným obchodním názvem, ale se stejnými účinnými látkami.

Češi v lékárnách v zahraničí zaplatí plnou cenu léku, a ta může být vyšší než v Česku. Potom je možné požádat konkrétní zdravotní pojišťovnu o proplacení přípravku. Podle mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívové pak pacienti - pokud splní podmínky - dostanou náhradu nákladů.

„Ovšem maximálně do té výše, kterou by zdravotní pojišťovny hradily za daný lék v České republice. Ceny léčivých přípravků totiž mohou být v každém státě jiné,“ upozorňuje mluvčí.

Systém zatím funguje v Polsku a Chorvatsku. Ještě v roce 2023 by se ale mohlo přidat taky Španělsko nebo Finsko. Infrastrukturu pro takové přeshraniční služby zajišťuje Evropská komise a zapojení je zatím pro členské státy dobrovolné.

autoři: Eliška Balcárková , Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související