V dětství měl můj román získat Nobelovu cenu za mír, říká pobaveně Petra Nesvačilová. Nedávno jí vyšla první kniha

4. prosinec 2021

Hostem Lenky Vahalové byla herečka a režisérka Petra Nesvačilová. Společně probraly novou knihu Skutečná a také novou inscenaci A se mnou zmizel svět, kterou Petra aktuálně zkouší s Divadlem Letí.

Před nedávnem vyšla její kniha s názvem Skutečná, prvotní impulz ke vzniku dalo nakladatelství. „Byla jsem oslovena nakladatelstvím, já bych si v životě nedovolila napsat knihu. Napadlo mě to v dětství, že bych napsala knihu, která získá Nobelovu cenu za mír. Chtěla jsem vyřešit problém v Africe a velké starosti mi dělalo Pásmo Gazy. S tím jsem počítala na základní škole,“ vzpomíná Petra Nesvačilová. 

Čtěte také

Tento plánovaný román ale v dětství nestihla, takže si na svou první knihu počkala až do dospělosti. Jméno celému souboru krátkých příběhů dala nakonec její kamarádka Jana Brázdilová, původní název Všechno se nakladatelství příliš nezamlouval. Skutečná už na první skutečnou knihu Petry Nesvačilové sedí.

Nejprve měla v plánu studovat DAMU a poté FAMU, dopadlo to ale jinak. „Já jsem chtěla na DAMU studovat jedině u Borise Rösnera, ale on v tu dobu odcházel, tak jsem šla rovnou na FAMU. A přišlo mi, že se nejvíc naučím na tom dokumentu. Vy musíte během vteřiny dělat rozhodnutí, která mění příběh toho filmu. Na čem se můžu lépe naučit princip kamery, filmu, střihu, než na tom dokumentu.“

K herectví si našla cestu i bez školy, už v 18 letech se dostala do Divadla Na zábradlí. Její srdcovou záležitostí se stalo Divadlo Ungelt. „Alfa a omega mého hereckého divadelního vývoje je určitě Divadlo Ungelt a to, že mě Milan Hein vzal v podstatě z ulice. A já jsem tam mohla růst a rostu dodnes.“

Momentálně zkouší i s Divadlem Letí novou inscenaci A se mnou zmizel svět od německé autorky Sibylle Berg, premiéru by měla mít v prosinci. 

Jako dokumentaristka vešla do povědomí mnoha lidí snímkem Zákon Helena, který byl nominován na Českého lva. „Nominace na Českého lva mě moc potěšila a stačilo mi to, ale já mám ráda i ceny, mám ráda zlato a taky hlavní role, ty mi sluší,“ směje se Petra.

Samotné natáčení o kriminalistce Heleně Káhnové a zločincích z Berdychova gangu ale mnohdy tak zábavné nebylo. „Já jsem měla čtyři roky strach, scházíte se s lidmi, kteří můžou kdykoli být u vás před barákem a kdykoli cokoli udělat. Člověk má dvě varianty, buď odejde z natáčení, nebo ten strach zpracuje.“

Proč je podsvětí hrozně zajímavá subkultura? A jak těžké je se zločinem skončit? Jaké plány má na příští rok? A proč byla ikonou naivity? Poslechněte si v rozhovoru Lenky Vahalové s herečkou a režisérkou Petrou Nesvačilovou.

autoři: Lenka Vahalová ,