V kinech uspěl minulý rok Top Gun i Jan Žižka. Rekordy v návštěvnosti aktuálně trhá Avatar

5. leden 2023 11:20

Šestnáct dní, tři čtvrtě milionu diváků. Takový je výsledek návštěvnosti krátce po uvedení pokračování sci-fi Avatar do českých kin. Rekordní čísla nasbíral snímek Jamese Camerona už na konci prosince. Kinaři se tak i díky tomuto filmovému hitu zase o kousek přiblížili návštěvnosti před pandemií.

„Náš práh spokojenosti u Avatara začínal u půl milionu diváků do konce roku. A my jsme jich udělali ještě o čtvrt milionu víc. Takovou rychlost jsem v takové akceleraci za téměř tři dekády profese, co tohle dělám, nezažil,“ chválí si úspěch Avatara ředitel sítě multikin CineStar Jan Bradáč.

Celková návštěvnost v minulém roce ale už tak vysoká nebyla. Cestu do kina si našly po pandemii hlavně rodiny s dětmi. „Druhou skupinou jsou diváci eventových, velkých spektáklů u filmových události. Vyzdvihl bych tři nejzásadnější: Avatar, taky Top Gun: Maverick, který loni úžasně kraloval českými kiny po celé léto až do podzimu, nebo i Jan Žižka,“ dodává Bradáč.

Bodovaly i české filmy

„Třetí skupinou jsou diváci, kteří vyhledávají české komedie všemožného druhu. Žádné jiné skupiny diváků se ve větším počtu v kinech v podstatě nevyskytují.“

Čtěte také

Nejoblíbenějším filmem minulého roku byl Top Gun: Maverick. Pokračování akční klasiky z 80. let vidělo podle dat Unie filmových distributorů přes 800 tisíc lidí.

Do desítky nejsledovanějších snímků se dostaly jen tři české tituly – komedie Vyšehrad: Fylm, drama Jan Žižka a pohádka Tajemství staré bambitky 2.

Podle statistik Unie filmových distributorů přišlo v minulém roce do kin zhruba 13 milionů diváků. Za vstupné dohromady utratili okolo dvou miliard korun.

Poslechněte si celou reportáž návštěvnosti kin v roce 2022.

Spustit audio

Související