V místě bývalé Andělské zahrady zažívali vězni za války peklo

21. listopad 2017

Petschkův palác objevíte nedaleko Václavského náměstí. Na místě, kde budova stojí, se kdysi rozkládala zahrada italského lékárníka. Jmenoval se Angelo, a tak Pražané zahradě říkali Andělská. Za druhé světové války, kdy v Petschkově paláci sídlilo gestapo, tu vězni naopak zažívali peklo.

V roce 1920 koupil budovu s restaurací, která se v zahradě nacházela, právník Julius Petschek. Ve stejném roce se svým synem a dalšími příbuznými založil bankovní dům Petschek a spol. a nechali si tady postavit „palác“. Novoklasicistní budova se tváří historicky, přitom to byla na svou dobu moderní železobetonová stavba, plně klimatizovaná, s potrubní poštou, telefonní ústřednou, tiskárnou, dosud funkčními páternostery a bytelnými sejfy v suterénu.

Petschkův palác jako bankovní dům působil do roku 1938, kdy Petschkovi raději přesídlili do Velké Británie. Na základě vývoje v Německu po roce 1933 odhadli, co by se mohlo dál dít, a usoudili, že by mohl být ohrožen nejen jejich majetek, ale i životy. Budova se pak dostala do rukou státu.

Od května 1939 začalo budovu postupně obsazovat gestapo, které zde vybudovalo svou řídící úřadovnu pro oblast Čech, a současně služebnu pro oblast velké Prahy. Probíhaly zde smutně proslulé výslechy a mučení českých vlastenců a odbojářů. Mnoho vlastenců bylo umučeno přímo v prostorách paláce. Pečkův palác je často mylně označován jako vězení. Vězni sem byli přiváženi z věznice na Pankráci a drženi buď v bývalých trezorech přeměněných na cely, nebo v místnosti, jíž se přezdívalo biograf.

Gestapo působilo v budově až do 9. května 1945. Po osvobození se budova vrátila zpět do vlastnictví státu. Krátce poté byl v suterénu budovy zřízen památník k připomínce 6 krvavých let v historii budovy. Zřídili ho vězňové, kteří tu byli drženi. Památník Pečkárna v současnosti provozuje Český svaz bojovníků za svobodu. Vstupné se v památníku také neplatí. Prohlídku je nutné si předem objednat.

Takzvaný biograf, kde seděli vězni, čekající na výslech
Cely pro vyslýchané, bývalé bankovní sejfy
Pamětní deska na budově
Spustit audio