V polském dole Turów se bude těžit do roku 2044. Rozhodlo o tom polské ministerstvo

2. březen 2023 09:02

Polské Ministerstvo klimatu a životního prostředí rozhodlo o prodloužení těžby v dole Turów. Hnědé uhlí se tam bude dolovat až do roku 2044, tedy dalších 21 let. Ekologické organizace rozhodnutí Polska kritizují.

Čtěte také

Polsko se nikdy netajilo tím, že chce důl Turów vytěžit do poslední tuny hnědého uhlí, jehož zásoby jsou tam podle výpočtů právě až do roku 2044. Na důl jsou navázány tisíce pracovních míst, podle polských odborářů z dolu je to kolem tří tisíc.

Na uhlí z Turówa je navíc závislá sousední elektrárna, pátá největší v Polsku, která vyrábí zhruba osm procent elektrické energie, kterou Polsko ročně spotřebuje.

Polské úřady další těžbu povolily i přesto, že celý zhořelecký region přijde o kvůli Turówu o peníze z Evropské unie z Fondu spravedlivé transformace. Z něj jdou finance na vytváření nových pracovních míst místo těch, která zaniknou kvůli odklonu od uhlí.

Podle mluvčí českého ministerstva životního prostředí Lucie Ješátkové se mohou ekologické organizace proti rozhodnutí polských úřadů odvolat. Kauzu Turówa navíc i dál řeší Evropská komise v Bruselu.

Česká republika v roce 2022 stáhla svoji žalobu na Polsko, následnou dohodu napadlo Hnutí Greenpeace, Sousedský spolek Uhelná i německá organizace Bund Sachsen. Podaly stížnost k Evropské komisi.

Stejně tak se na Evropskou komisi obrátilo i saské město Žitava. Další činností dolu totiž může hladina podzemních vod poklesnout o několik metrů, což může vést k poklesu půdy na okrajích Žitavy, mohou tam praskat domy a podobně. Evropská komise zatím v tomto případě nerozhodla.

Činnost dolu sleduje mimo jiné Česká geologická služba, která tam teď provedla čtvrtou inspekci. Specialisté zkoumali jižní část dolu Turów, tedy tu, která se nejvíc blíží k české hranici.

Odborníci měřili množství odtékající vody, vyhodnocovali se i satelitní snímky, na kterých je patrný postup těžby, a zatím z nich vyplývá, že těžební práce nepřekračují parametry stanovené v dohodě mezi Českem a Polskem. Testy také zatím ukazují, že díky těsnící stěně dochází ke zpomalení poklesu podzemních vod. Další kontrola České geologické služby bude v Turówu na začátku května 2023.

autoři: Jana Pavlíčková , Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související