V Praze 10 se otevřela železniční stanice Praha-Zahradní Město. Jak se spolu s tím změní MHD? Ptali jsme se mluvčího ROPIDu

Štěpánka Duchková si do pořadu K věci pozvala mluvčího společnosti ROPID Filipa Drápala. Ptala se ho na nově otevřenou železniční zastávku Praha-Zahradní Město nebo kdy a kde budou zase v Praze jezdit trolejbusy.

V pátek se v Praze 10 otevřela nová železniční stanice Praha-Zahradní Město na trati Praha – Benešov u Prahy. Spolu s tím se mění i MHD, aby lépe navazovala na vlakové spoje. „Na Zahradní Město jezdí linky 22 a 26. Nově sem pojede i každá tramvaj linky 22 – každá druhá totiž končila na zastávce Staré Strašnice. Takže z nového nádraží budou jezdit tramvaje ve špičce zhruba každé dvě až čtyři minuty,“ představuje změny mluvčí ROPID Filip Drápal a dodává, že úprava se dotkne i linky 4, která se prodlouží a bude končit až na Kubánském náměstí.

Na novém nádraží budou zastavovat i autobusy zatím stávajících linek 101, 138, 175, 177 a 195. „MHD bude zastavovat přímo pod nástupištěm vlaků. Takže vzdálenost mezi vlakem a MHD bude asi nejkratší v celé Praze,“ dodává mluvčí.

Které linky MHD budou navazovat na novou železniční stanici Praha-Zahradní Město?

Návrat trolejbusů do Prahy

Jedna z dalších změn v pražské hromadné dopravě se do budoucna bude týkat i trolejbusů. „Dopravní podnik má v plánu mnoho nových tratí, které se týkají jak oblasti Severního Města, kde je v plánu pilotní linka z Palmovky přes Prosek až do Čakovic, v trase dnešní linky 140, tak zároveň se připravuje několik nových linek v oblasti Prahy 5, kde je kopcovitý terén. Tam právě trolejbusy pomohou nahradit stávající naftové autobusy nejvíce,“ přibližuje Filip Drápal.

Zprovoznění pilotní linky do Čakovic by mělo nastat v příštím roce. „Dopravní podnik aktuálně poptává nové kloubové trolejbusy, které by tam měly jezdit. A připravuje se i výstavba trolejových sloupů, třeba v Letňanech.“

Jak se zjednodušil nákup jízdenek v pražské MHD? A kde se do konce roku objeví nové vyhrazené pruhy pro autobusy? I to se dozvíte v rozhovoru Štěpánky Duchkové s mluvčím ROPIDu Filipem Drápalem.

autoři: Štěpánka Duchková , ech
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.