V Praze vyvrcholily Svatojánské Navalis

16. květen 2011

Nad Vltavou v neděli večer rozkvetl nádherný ohňostroj. Skončily tak svatojánské Navalis a vyvrcholil barokní vodní spektákl u příležitosti oslav svatořečení Jana Nepomuckého. Večernímu programu přecházela spanilá plavba historických plavidel po Vltavě, mše ve svatovítské katedrále a procesí ke Karlovu mostu.

Za zvuku největšího zvonu svatovítské katedrály Zikmunda vyšlo po bohoslužbe ke cti Jana Nepomuckého procesí z hradu. Zúčastnily se ho desítky věřících z celého světa a s palmovou ratolestí jakožto symbolem mučednictví se vydaly Nerudovou ulicí ke Karlovu mostu.

"V procesí jsou neseny kněžské zvony, které budou umístěny v kostele Jana Nepomuckého v Nepomuku - v místě, kde se Jan Nepomucký narodil a vyrůstal. Zde setrvají několik měsíců. Poté budou dány do věže u oltáře," říká převozník pražský Zdeněk Bergman.

V místě, kde byl před 614 lety svržen z mostu Jan Nepomucký, třem zvonům požehnal pražský arcibiskup Dominik Duka. Dvou a půl tunové zvony potom jeřáb ponořil do řeky a ty byly pontonem odvezeny k hlavnímu pódiu na Vltavě, která se proměnila v dějiště velkolepého vodního špektáklu. Z Karlova a Mánesova mostu se diváci kochali rejem světel, přehlídkou desítek projíždějících gondol, lodí a lodiček. Magickou atmosféru dokreslovala hudební vystoupení Jiřího Stivína a Václava Hudečka.

Barevné divadlo na Vltavě ještě překonal nádherný ohňostroj, který Navalis 2011 slavnostně zakončil.

autor: Petr Kořínek
Spustit audio