V Praze vzniká stále více muralů, tedy velkoplošných maleb třeba na zdech domů. Ten nejnovější se nachází na Žižkově

2. červen 2021

Bořislavka, Nové Butovice, Spořilov, Vychovatelna. A nově i Žižkov. To jsou místa, kde v rámci programu Galerie hlavního města Prahy vznikla výtvarná díla ve veřejném prostoru – na zdech nebo fasádách domů.

Nejnovější mural, tedy velkoplošná malba ve veřejném prostoru, vznikl na Žižkově pod vlakovou tratí v ulici Seifertova. Pochází od plzeňské dvojice Obras a Akrobad. „My tomu zatím pracovně říkáme srdce Prahy. Uprostřed je velká mapa Prahy a kolem ní jsou abstrahované části mapy okolí. Takže tam jsou významné žižkovské stavby nebo dopravní uzly,“ vysvětluje Tomáš Staněk z dvojice Obras a Akrobad.

Od mapy se malba rozbíhá na jednu stranu na Žižkov, na druhou zase do tunelu. „Nachází se tu komiksové citoslovce, které evokují bordel a hluk v metru. Na zdi jsou zároveň průhledy, kde může člověk pozorovat krajinu. Diváci také mohou vidět světlo na konci tunelu. A pak to vychází zpátky do těch map,“ upřesňuje podobu druhé části muralu kolega Josef Sedlák.

Velkoplošná malba vznikla v rámci programu Umění pro město, jehož odborným garantem je Galerie hlavního města Prahy. Město skrze něj podporuje současné umění ve veřejném prostoru. „Na zdi jsme malovali dost dlouho a až potom jsme se začali věnovat výtvarnému umění. Když je možnost tohle dělat a je to legální, je to zábava, tak je to skvělý,“ uzavírá Staněk.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.