V prvorepublikovém obýváku v Karlíně plyne čas pomaleji, projekt Oprášeno zachraňuje starý nábytek​

Dohromady je dala Linka bezpečí. Veronika Benešová i Bohunka Krejčí tu pracovaly na administrativních pozicích a po dnech strávených u počítače měly prý potřebu dělat něco rukama. „Takže jsme se rozhodly, že budeme hledat starý nábytek, budeme ho dávat spravovat, naučíme se ho spravovat. A budeme ho takhle zpřístupňovat lidem," vysvětluje Bohunka Krejčí vznik společného projektu, který dostal název Oprášeno.

Vhodné prostory pro své aktivity nakonec našly v Karlíně. Stačí otevřít dveře, rázem se přenesete o desítky let zpátky a vstoupíte do prvorepublikového obýváku. Převážně český nábytek a doplňky jsou tu nejen k prohlédnutí a zakoupení. Můžete si tady také užít jedinečnou atmosféru v prostředí, kde čas plyne trochu jinak. Celý prostor je k dispozici pro akce nejrůznějšího typu. „Chceme, aby se lidé nebáli starého nábytku. Aby viděli, že ta kvalita přetrvává, a že může být ten nábytek pořád nadčasový," dodává Veronika Benešová.

Jednotlivé kusy shánějí většinou po bazarech, dnes už mají i celou síť dodavatelů prvorepublikových věcí. Kromě zmíněného obýváku je k dispozici také menší místnost sloužící jako reprezentativní kancelář z 30. let. Součástí Oprášena je i dílna; nábytek částečně dámy opravují samy, se složitějšími renovacemi se pak obracejí na odborníky. Stěny interiéru zdobí klasická válečková malba, to je další specialita Oprášena. Válečky mnoha různých vzorů jsou tu nejen k vidění na zdech, ale také k zapůjčení. www.opraseno.cz

V prvorepublikovém obýváků plyne čas jinak
K dispozici je i menší místnost sloužící jako reprezentativní kancelář
Většina nábytku v Oprášenu je české výroby
Oprášeno se zaměřuje i na stylové doplňky
autor:
Spustit audio