Václav Neckář se stal členem Síně slávy Českého rozhlasu. Vstoupil tam teprve jako druhý hudebník

22. říjen 2023

V pražském divadle Rokoko vstoupil zpěvák Václav Neckář do Síně slávy Českého rozhlasu. Ocenění v podobě skleněného mikrofonu získal jako teprve druhý umělec v oblasti hudby.

S tehdejším Československým rozhlasem začal Václav Neckář spolupracovat na začátku šedesátých let, v plzeňském studiu nahrával své první písně.

Proslavil se ale hlavně v pražském ROKOKU. „Pan dirigent přišel ke klavíru a říkal mi: ‚Václave, mám tady ještě jeden part.‘ A zahrál Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě. Já jsem to jednou zazpíval. On mi řekl, že to bylo dobrý a byl z toho šlágr,“ vzpomínal Neckář v Českém rozhlase na vznik svého prvního hitu.

Do síně slávy Českého rozhlasu byl Václav Neckář symbolicky uveden před svými 80. narozeninami, které oslaví v pondělí 23.října. Český rozhlas Region si jubilanta připomene i pořadem „Na pohovce Jožky Kubánika“, který odvysíláme v pondělí po 20. hodině.

Právě v Rokoku začala Neckářova hvězdná kariéra, a tak se sem opět po letech vrátil na pozvání Českého rozhlasu. S Československým rozhlasem začal spolupracovat už v roce 1964 v Plzni. V tamním studiu nahrál i své první nahrávky, mj. i vůbec první skladbu Jen tak Bohuslava Ondráčka a Jana Schneidera.

V Praze pak od roku 1965 vystupoval právě v divadle Rokoko a zároveň spolupracoval s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu pod vedením dirigenta a zároveň hudebního dramaturga Josefa Vobruby. Od té doby nazpíval stovky písní, celá řada z nich se stala velmi oblíbená i mezi posluchači Českého rozhlasu. Dokládá to mj. i úspěch v anketě Zlatý slavík. Už v roce 1965 obsadil třetí příčku hned za Karlem Gottem a Waldemarem Matuškou a na předních místech se držel až do roku 1981.

Rozhlasová Síň slávy je speciální ocenění, které uděluje generální ředitel Českého rozhlasu výrazným osobnostem Českého rozhlasu za jejich přínos pro rozhlasovou tvorbu a její rozvoj.

V minulých letech ocenění převzali například rozhlasový autor a publicista Josef Veselý, skladatel a textař Jan Spálený, reportérka a cestovatelka Pavla Jazairiová, komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček, redaktorka Českého rozhlasu Brno Olga Jeřábková nebo rozhlasová moderátorka Jana Klusáková.

autoři: Adéla Burešová , Von
Spustit audio