Vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí budou letos pohádkové

28. listopad 2018

Rolničky, zvonky, lískové oříšky, holubice... Takové ozdoby budete letos potkávat na největších vánočních trzích v Praze. Staroměstské a Václavské náměstí se totiž promění do známých pohádek.

„Pohádkové Vánoce a s tím spojené nové dekorace jistě upoutají pozornost jako první. Rád bych ale upozornil na největší novinku letošního roku, a tou je 100% BIO kompostovatelné nádobí, ze kterého si letos návštěvníci trhů vychutnají občerstvení. Velmi mě těší, že můžeme být v této oblasti průkopníky a nabídnout kompletní ekologické nádobí a servisní materiál – od kelímků až po příbory,“ říká Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která je organizátorem trhů na Staroměstském a Václavském náměstí.

Motivy z pohádky o Popelce

Všechna tři centrální náměstí - tedy Václavské, Staroměstské a náměstí Republiky - se zahalí do tradičních barev - zlaté, červené a bílé. Ve štítech prodejních stánků se objeví pohádkové motivy, jako jsou holoubci nebo princeznovské šaty.

Vánoční strom na Staroměstské náměstí ozdobí 4,5 kilometru led světelných řetězů v teplé bílé barvě, 30 kusů obřích zlatých rolniček, bílých zvonků i lískových oříšků. Ty doplní holoubci a koule ve zlaté, bílé a červené barvě.

Co trhy nabídnou

Na Staroměstském náměstí nakoupíte v 99 prodejních stáncích, na Václavském ve 29. A co vše si můžete na trzích pořídit? Prodejci nabídnou především vánoční zboží a české rukodělné výrobky – vánoční ozdoby, vykrajovátka cukroví, dekorace, svíčky, adventní věnce a zboží s vánoční tématikou. Tržištěm zavoní tradiční vánoční pokrmy, jako jsou horké kaštany, svařené víno, horký punč, vánoční perníčky nebo vánoční cukroví. K občerstvení bude připravená také klasika v podobě českých klobás, grilovaných kuřat a vepřových kolen, kuřecích špízů nebo trhaného grilovaného kuřete v housce. Stánky budou otevřeny každý den od 10 do 22 hodin (některé i do půlnoci) od soboty 1. listopadu do neděle 6. ledna 2019.

Se zahájením trhů se také poprvé rozsvítí strom na Staroměstském náměstí, a to v 16:30 hodin na melodii Karla Svobody z filmu Tři oříšky pro Popelku za účasti herce Pavla Trávníčka. Rozsvítí se však také v 17,30 hodin na melodii Johna Williamse Somewhere in my memory. Motivy se budou vždy po hodině střídat, poslední animace s hudbou proběhne ve 21:30 hodin.

autor: jp
Spustit audio