Vánoční trhy v centru Prahy dnes končí. Ze stromu vzniknout dřevěné stoly

6. leden 2019

A je po Vánocích. Adventní čas dnes ukončí průvod Tří králů a také naposledy otevřené trhy v centru Prahy. Strom na Staroměstském náměstí bude ale odvezen až ve středu.  

Stánky na Václavském a Staroměstském náměstí nebo na náměstí Republiky se otevřou naposledy v 10:00 hodin dopoledne, většina z nich zavře ve 22:00 hodin večer. Na Staroměstském náměstí se navíc naposledy rozsvítí i vánoční strom, který začnou od zítra organizátoři postupně odzdobovat a ve středu ho odvezou. „Na jeho větvích si pochutnají zvířata v pražské zoo. Kmen odkoupí soukromá truhlářská dílna z Moravy, která z něj vyrobí dva stoly, které prostřednictvím portálu aukro.cz vydraží a peníze pošle na charitu,“ uvedla Hana Tietze, tisková mluvčí společnosti Taiko, organizátora trhů.

„Chceme vyrábět stoly s příběhem, a to dřevo z tohoto stromu splňuje. Vyrobíme dva stoly na zakázku a polovinu prodejní ceny předáme na charitu, konkrétně chceme vysadit nové stromy. Stoly nabídneme nejdřív městu Praha, případně je vydražíme ve veřejné dražbě. Doufám, že to nebude malá částka, mohli bychom získat i desítky tisíc korun,“ upřesňuje Petr Vlk, který je jedním z tvůrců stolů. Dřevo nechají odborníci zhruba půl roku vyschnout, samotné stoly tedy začnou vznikat pod rukama truhlářů letos v létě. Případná dražba začne 17. ledna a skončí 27. ledna 2019.

autor: jp
Spustit audio