Vašek a Mates: Unikátní plovoucí bagry čistí vodní nádrž ve Vřesové

9. květen 2024 10:55

Vašek a Mates - tak se jmenují dva unikátní stroje, které v současné době operují mezi Chodovem a Vřesovou na Sokolovsku. Stroje pracují na hladině vodní nádrže a jejich obsluha se k nim každý den dopravuje na pramici.

Mezi Chodovem a Vřesovou pracují dva plovoucí sací bagry. Jejich činnost o sobě dává vědět monotónním zvukem čerpadel, který se šíří nad vodní hladinou i blízkou zelení. „Jedná se o sací bagr, který odtěžuje sedimenty. Je to ocelový plovák s dieselovým motorem, s kabinou operátora a výložníkem na jehož konci je sací bagr. Narušuje sedimenty a čerpá je pomocí vytlačeného potrubí na místo určené,“ popsal stroj technik Jiří Sojka.

Sací bagry na hladině odkalovací nádrže operují hned dva. Jde o zajímavé unikáty, které sem specializovaná firma přivezla z jihu Čech. „Nádrž slouží k finálnímu dočištění odpadních vod vytékajících z kombinátu Vřesová. Po všech těch čistících stupních se v nádrži usazují pouze mechanické nečistoty, převážně uhelný prach,“ vysvětluje místopředseda představenstva společnosti Sokolovská uhelná, která si oba sací bagry pronajala. V této lokalitě naposledy pracovaly před 20 lety.

Stroje už dostaly i svá jména. „Výkonově jsou si hodně podobné, výkon stroje, který se jmenuje Vašek, je od 150 do 180 kubíků za hodinu. Mates je menší, ale výkony jsou dosti podobné. Rozdíl je v tom, že Vašek má lodní šroub a dokáže se pohybovat pomocí něj, Mates se pohybuje pomocí natažených lan a navijáku,“ dodal technik.

Unikátní zařízení pomáhá zlepšit kvalitu odpadní vody u průmyslového areálu Vřesová. Na jedné z odkalovacích nádrží budou sací bagry pracovat až do podzimních měsíců.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio