Ve věku 76 let zemřela zpěvačka a redaktorka rádia Svobodná Evropa Yvonne Přenosilová

11. září 2023 16:00

Ve věku 76 let zemřela Yvonne Přenosilová, která patřila v 60. letech k nejvýraznějším zpěvačkám československé hudební scény. K uctění její památky vysíláme mimořádně dnes (11.9.), krátce po 21. hodině, Vzpomínky na Yvone Přenosilovou. Pořadem bude provázet Honza Macoun. 

Yvonne Přenosilová spolupracovala s kapelou Olympic i pražským divadlem Semafor. Zpěvačka je ale také známá pro hity jako Boty proti Lásce a vystupovala také v zahraničí. Třeba ve Velké Británii vydala svůj singl When my baby cries.

Po podepsání manifestu Dva tisíce slov emigrovala do západního Německa, kde pracovala jako pozemní letuška. V Německu se také vdala, a to za barona von Stuckmana. S ním pak měla syna Maxe. 

Později začala pracovat v rádiu Svobodná Evropa, a to i poté, co se po Sametové revoluci v roce 1994 vrátila do České republiky. 

„Poznal jsem jí jako kolegyni velice přátelskou, která byla slavná už ze 60. let. Poté zase vystupovala, ale hudební kariéru už úplně nenastartovala. Zůstala věrná spíše moderátorské, novinářské práci,“ vzpomíná její bývalý kolega z rádia Svobodná Evropa Radko Kubičko, který v současné době pracuje pro Český rozhlas Plus.

Přenosilová spolupracovala třeba i s Karlem KrylemI po odchodu ze Svobodné Evropy působila v řadě rozhlasových stanic.

autor: abu | zdroj: iRozhlas
Spustit audio