Výtvarník Milan Sodoma o své tvorbě: Ženská energie je pro mě silné téma a asi mi zůstane

25. prosinec 2021

Výtvarník Milan Sodoma se věnoval grafickému designu, komiksu i komerční ilustraci. Nakonec se ale rozhodl naplno zůstat pouze u malování. V současné době je velmi vyhledávaným autorem. Proč maluje hlavně ženy a jak se k tomu dostal, kdy plánuje výstavu a jak vypadá jeho proces tvorby. O tom všem si povídal s Lenkou Vahalovou.

Už odmala věděl, že chce malovat a tvořit, svůj sen ale odsunul na neurčito. Živil se jako průmyslový i grafický designér, dělal ilustrace pro reklamní agentury. „Když neposloucháme svoje srdce, ta krize přijde. U mě se to projevilo kolem třicítky. Řekl jsem si, na co čekám a poprvé překonal svůj strach. Vzal jsem si půjčku, zrušil jsem všechny pracovní zakázky a zavřel jsem se v bytě, udělal jsem si tam takový ateliér a začal jsem malovat,“ vzpomíná Milan Sodoma.

Postupně začal intuitivně malovat ženské siluety. „Ženská energie je pro mě silné téma, baví mě, čím vším se to dá vyjádřit, to téma mi asi zůstane.“ Jeho obrazy také ženy často kupují, prý jim dodávají sebevědomí a cítí z nich pozitivní energii a ženskost.

Při své tvorbě experimentoval s různými předměty a formami přenosu barvy na papír, nakonec si oblíbil molitanový váleček. „Ten mi přišel úplně geniální v tom, že dokáže dobře nasát barvu, je kulatý, zároveň má ostré hrany. Takže já jsem schopný s tím velice rychle něco vystínovat nebo udělat tenkou čáru. Můj proces tvorby je takový, že potřebuji, aby to vzniklo co nejrychleji, nejspontánněji. Čím míň nad tím přemýšlím, tím líp.“

Pracuje s tuší a sám říká, že je to možná návyk z dob minulých. „Tuš je hodně tekutá, sytá. V mládí jsem dělal graffiti, potom komiksy a vždycky jsem měl rád tu hustou černou barvu a ta tuš mě provází celým životem.“ A plánuje v roce 2022 nějakou výstavu? „Nazrál čas na nějakou výstavu s většími formáty a nějak to pojmout i scénograficky zajímavě. Chtěl bych to udělat mimo galejní prostor, v nějakém zajímavém interiéru.“

Jak vzpomíná na svoje graffiti léta na malém městě? Přidá do své tvorby i nějaké barvy nebo zůstane u černé? A měl nějaký plán, kdyby to s malováním nevyšlo? Poslechněte si celý rozhovor s výtvarníkem Milanem Sodomou.

autoři: Lenka Vahalová ,