Z důvodu vykolejení nákladního vlaku nejezdí spoje mezi Prahou a Kolínem. Nasazeny jsou autobusy

11. říjen 2022

Trať u Poříčan zůstane v důsledku pondělního vykolejení vlaku uzavřená zřejmě do středy. Z havarovaných cisteren začli drážní hasiči v úterý přečerpávat benzen. Kvůli čerpání se musela část obyvatel evakuovat. Na místo přijeli i středočeští hasiči kvůli dohledu, techniku a další vybavení zajistí drážní hasiči, uvedla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. Rychlíky jezdí odklonem přes Lysou nad Labem, regionální přepravu pomáhají zajistit autobusy.

Hasiči dnes ze dvou cisteren havarovaného nákladního vlaku na železničním koridoru u Poříčan na Kolínsku přečerpají toxický benzen. Zbylých 14 cisteren v noci na dnešek správci železnic odpojili a převezli do Kolína. Trať v místě nehody zůstane po pondělním vykolejení vlaku uzavřená pravděpodobně do středy.

V Poříčanech zůstávají podle Správy železnic už jen dva převrácené vagony a lokomotiva. Z blízkého okolí začala preventivní evakuace obyvatel, teprve poté bude zahájeno přečerpávání benzenu do náhradních cisteren. Až potom bude možné vlak vrátit zpět na koleje.

Výrazné omezení spojů

Rychlíky jezdí odklonem přes Lysou nad Labem, regionální přepravu pomáhají zajistit autobusy. Komplikace vznikají i na tratích, po kterých míří odkloněné vlaky. Řada spojů má zpoždění, některé regionální byly zrušeny, například mezi Prahou a Kolínem či Nymburkem, vyplývá z informací na webu Českých drah.

„Vlaky dálkové dopravy jsou vedeny odklonem v úseku Praha - Lysá nad Labem - Kolín, a to v obou směrech. Vlaky regionální dopravy jsou nahrazeny autobusy náhradní dopravy v úseku Český Brod – Pečky a zpět, a stejně tak na trati Poříčany – Nymburk a zpět,“ řekla k současným dopravním opatřením mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Provoz regionálních vlaků:

1) Vlaky linky S1; V úseku Český Brod - Pečky a zpět je zavedena náhradní autobusová doprava pro všechny vlaky linky S1.

Autobus jedoucí v úseku Pečky - Český Brod a zpět nebudou obsluhovat stanici Poříčany.
Umístění zastávek náhradní dopravy:
Pečky - před staniční budovou
Tatce - u železniční zastávky na autobusové zastávce "Tatce, žel. zast."
Poříčany - neobsluhuje se!
Klučov - u mlýna na autobusové zastávce "Klučov, U mlýna"
Český Brod - před staniční budovou

2) Vlaky S12; V úseku Poříčany - Nymburk hl.n. a zpět je pro všechny vlaky linky S12 zavedena náhradní autobusová doprava. Autobusy jedoucí v úseku Nymburk hl.n. - Poříčany a zpět budou odkloněny do stanice Český Brod mimo stanici Poříčany.

3) Všechny vlaky linky R10 dnes v úseku Praha hl.n. - Nymburk hl.n. a zpět nejedou.

4) Vlaky linky S3 jsou odřeknuty v úseku Praha-Satalice - Praha Masarykovo nádraží.

5) Provoz linky S34 do odvolání zastaven z důvodu vyčerpané kapacity tratě (odklony dálkových vlaků).

6) Všechny vlaky linky R21 v úseku Praha-Čakovice - Praha hl.n. a zpět jsou do odvolání zrušeny. Cestujícím doporučujeme využít MHD, kde jsou uznávány jízdní doklady Arrivy vlaky.

V úseku Praha hl.n. - Kolín jsou ve všech vlacích uznávány jízdní doklady PID.

Zdroj: www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu/mimoradnost; www.pid.cz

Nákladní vlak vykolejil v pondělí po 17. hodině. Lokomotiva skončila na boku a mimo koleje skončily i dvě cisterny. Podle dřívějších předpokladů měla být trať uzavřena do úterního dopoledne, podle aktuálních předpokladů bude provoz přerušený až do středy.

Příčinu havárie vyšetřuje Drážní inspekce, která v pondělí potvrdila, že vlak nedovoleně projel za návěstidlo s návěstí zakazující jízdu. „Další příčiny a okolnosti vzniku mimořádné události jsou nadále v šetření,“ dodal mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Škoda je podle prvních odhadů čtyři miliony korun, z toho 1,5 milionu na trati a 2,5 milionu na vlaku. Dva lidé, kteří byli ve vlaku, se lehce zranili. Souprava patří dopravci ČD Cargo.

zdroj: iROZHLAS.cz; ČTK; České dráhy; PID
Spustit audio