Zabraňme nešvaru z Ameriky. Led při podávání nepatří do sklenice s nápojem, ale do misky
V letních měsících si rádi dopřejeme svěží nápoj nebo koktejl. A nejlépe s ledem. Můžeme si během pití led doplňovat? Jak si s tím umí poradit v lepších restauracích a barech, radí Ladislav Špaček.
Správně bychom měli dostávat led ve zvláštní misce nebo sklenici s dlouhou lžičkou, kterou bychom si sami měli příslušné množství ledu vložit do svého nápoje. Tím restaurace vychází vstříc tomu, kdo chce mít nápoj pokojové teploty a kdo chce mít opravdu pěkně vychlazeno.
Jestliže se do sklenice nasype tři čtvrtě sklenice ledu, a pak se zalije jakýmkoliv nápojem, tak ani nestačíme vnímat chuť toho nápoje, protože je samozřejmě podchlazený, přemrzlý a nebýt Ameriky, tak vůbec nevíme, že by se takovéto barbarství mohlo dělat.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.