Začala stavba nové železniční zastávky Rajská zahrada. S metrem ji propojí lávka přes Chlumeckou ulici

21. únor 2022

Rekonstrukce trati mezi pražskými Vysočany a Lysou nad Labem se blíží do finále. Správa železnic už začala i s výstavbou zbrusu nové zastávky Rajská zahrada. Ta podle plánu do konce roku propojí metro se železnicí. 

„Budou probíhat práce na kompletním železničním svršku a spodku a samozřejmě tady vyroste ta nová zastávka. Někdy v polovině prázdnin už tady cestující uvidí nové nástupiště, které nebude v provozu. Pak se ten stavební postup překlopí a bude se budovat nástupiště na druhé straně. Dobrá zpráva je, že v prosinci tady bude nová zastávka Rajská zahrada,“ upřesňuje náměstek pro investice Správy železnic Ondřej Göpfert.

Železniční zastávku a metro navzájem propojí lávka přes Chlumeckou ulici, díky výtahům se počítá s bezbariérovým přístupem. Na starosti ji má hlavní město. „Lidé, kteří přijíždějí ze Středočeského kraje, budou takhle moci snadno přestoupit na metro. Aktuálně jsme požádali o stavební povolení, probíhá stavební řízení. Na konci léta bychom chtěli začít stavět, aby na přelomu roku byla lávka hotová,“ popisuje náměstek pro oblast dopravy Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě.

Dělníci dokončí patnáctikilometrový úsek mezi Vysočany a Mstěticemi do konce roku. Bude zde nové zabezpečení, trať bude tišší a rychlejší. Do dvou let se obnovy dočká i další úsek mezi Mstěticemi a středočeskými Čelákovicemi. Celkové náklady na rekonstrukci trati z Prahy do Lysé nad Labem budou asi 10 miliard korun.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio