Začala výstava nejlepších českých fotografií minulého roku. Czech Press Photo bude k vidění netradičně v Národním muzeu

29. duben 2021

Jak zachytit v jedné fotografii celou pandemii? Takovou otázku si kladla mezinárodní porota při výběru vítězného snímku soutěže Czech Press Photo. Nakonec ocenila Romana Vondrouše z ČTK.

Mezinárodní porota vybírala nejlepší fotografii z více než pěti tisíc snímků od 288 fotografů. „V letošním ročníku dominovaly fotografie z covidu. Všichni předpokládali, že vyhraje fotografie chodce v prázdné Praze, zarouškovaného člověka, který jde po ulici. Ale porota spíš koukala dál. Kladla si otázky, jak bude vypadat svět poté, co covid skončí,“ vysvětluje ředitelka Czech Photo Veronika Souralová.

Vítězná fotografie

Porota zvolila jako fotografii roku snímek Romana Vondrouše z ČTK. Zachycuje muže v tmavém obleku, který se dezinfikuje v bílém boxu. „Tento snímek je asi zajímavý tím, že účastník nemá roušku, a můžeme tedy pozorovat v jeho tváři jakési emoce,“ popisuje Roman Vondrouš.

Výstava Czech Press Photo s vítězným snímkem (vpravo)

Vítězné snímky soutěže Czech Press Photo představují porotci letos netradičně v historické budově Národního muzea v Praze. „Výstava Czech Press Photo byla tradičně představována na Staroměstské radnici. Ta ukončila svoji výstavní činnost a musím říct, že jsme teď asi největší znalci galerií v Praze, protože jsme procházeli všechny možnosti, kde tak velikou výstavu umístit,“ říká Veronika Souralová. Výstava se podle ní do Národního muzea přesune i v příštích letech.

Výstava bude otevřena dle vládních nařízení v prostorách dvorany Národního muzea a potrvá až do října letošního roku.

autoři: Martin Hrnčíř , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.