Zažil šikanu i neúspěch, teď se mu plní sny. Pobyt v Americe mi dal životní náboj, přiznává rapper a zpěvák Raego

22. leden 2022

Hostem Lenky Vahalové byl tentokrát zpěvák a rapper Raego. Mluvili spolu o desce Morfium, o jeho zkušenostech z Ameriky nebo o tom, jak se vyrovnal se šikanou ve škole.

Zpěvák, rapper, textař, občas i herec a moderátor, to je výčet profesí, kterým se Raego stíhá věnovat. Jeho poslední deska Morfium překonala očekávání, přestože už měl pocit, že se dnes CD tolik neprodávají, musel zvyšovat náklad. „Když jsi nezávislý umělec, tak pro tebe ta deska má i ten význam, že ti to třeba dá nějaký punc. Že neděláš jenom singly, ale že ses rozhodl udělat i desku. Je to milník.“

Album dostalo název Morfium podle singlu, který natočil s Lucií Vondráčkovou. Původně se měla píseň jmenovat Neví o nás vůbec nic, název se sice změnil, ale poselství o tom, že nikdo nezná váš příběh, zůstalo. Ladislav Pham neboli Raego o své minulosti mluví otevřeně, v dětství si prošel šikanou a do kolektivu se mu nikdy zapadnout nepodařilo.

Nevěřil si, ale cesta do Ameriky mu pomohla

„Byl jsem jiný, chodil jsem do školy, když byl populární Orlík. Byla taková temná doba, kdy jsem chodil uličkami, abych nepotkal někoho v kanadách. Schovával jsem se a naučil jsem se stydět za to, že mám jiný původ, tatínek je z Vietnamu. Uzavřel jsem se do sebe, začal jsem jíst,“ vzpomíná na období, kdy vážil 130 kg. Přidalo se i závažné akné a jizvení kůže. 

Já jsem si nemyslel, že v tom životě budu mít nějaký hezký příběh. Mně život začal až tak od 24 let, teď si můžu plnit svoje sny.
Raego

Vše změnila cesta do Ameriky, zamiloval se a přišla touha něco se sebou dělat. Pobyt za oceánem odstartoval jeho hubnutí, důležitý však byl i pro jeho hudební kariéru. „Dalo mi to životní náboj, tenkrát jsem se rozhodl, že se vrátím a začnu tu muziku dělat. Spolužák měl ve sklepě nějaké studio, já tam nahrál demo nějakou hatmatilkou a roznesla se po Kladně taková kazeta. Ve skateparku se říkalo, že do Kladna přijel nějaký americký rapper. V tu chvíli jsem zažil první formu uznání.“

Dnes se hudbě věnuje naplno, získal bronz v anketě Český slavík v kategorii Hip Hop & Rap a jedním z dalších snů je třeba koncert v O2 areně.

Proč si vlastně říká Raego? Jak vznikla jeho spolupráce s Lucií Vondráčkovou? Co pro něj znamená být autentický? A proč má natáčení videoklipů atmosféru garážové firmy? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,