Zdražení svozu komunálního odpadu o 30 procent bude pro Pražany motivační, myslí si náměstek Hlubuček

Proč bude Praha zdražovat svoz odpadu? A o kolik? To prozradil náměstek pražského primátora pro oblast životního prostředí a bezpečnosti Petr Hlubuček za hnutí Starostové a nezávislí.

Svoz komunálního odpadu podraží v hlavním městě od 1. ledna o 30 procent. „Je to motivační, jelikož my bychom rádi lehce změnili způsob uvažování Pražanů. Chceme jít naproti novým trendům,“ začíná vysvětlovat Petr Hlubuček.

„Toho odpadu budu produkovat méně, protože čím ho budu produkovat méně, tím za něho budu méně platit. Budu se tím pádem zamýšlet například nad tím, co kupuju a v jakých obalech to kupuju. Chceme, abychom se opravdu všichni odpovědně zamýšleli každý den, kolik odpadu produkujeme,“ vysvětluje náměstek.

O 30 procent dražší budou ale pouze černé popelnice. „To znamená, že vy maximum možného vytřídíte, to máte zdarma, a ten zbytek, co vám zbyde v té černé popelnici, tak za to zaplatíte o 30 procent více.“

Chcete vědět, jak Praze pomůže přeliv na Hostivařské přehradě? A kdy se začne stavět? Nebo jak to vypadá se stavbou WC na Petříně? Poslechněte si celý díl v audioarchivu nebo si pusťte videozáznam.

autoři: Štěpánka Duchková , jp