Žižkovské sociální bistro Střecha nabízí práci lidem bez domova a po výkonu trestu

Začalo to před více než rokem. Parta složená z mladých lidí, kteří se už nějakou dobu věnovali různým sociálním problémům, se rozhodla dělat něco svého, něco dlouhodobého, něco, čemu se můžou věnovat naplno.

„Dali jsme dohromady koncept bistra, které bude zaměstnávat lidi bez domova a po výkonu trestu, a zároveň bude družstevní a veganské," vysvětluje Filip Hausknecht. Následovala crowdfundingová kampaň na HitHit, kde se podařilo vybrat dostatečnou částku pro založení podniku. 12. února 2018 se tedy na Žižkově poprvé otevřelo sociální bistro Střecha.

Lidé bez domova a po výkonu trestu mají na trhu práce velmi těžkou pozici, návrat do společnosti je ale bez stálého příjmu téměř nemožný. Sociální bistro Střecha momentálně zaměstnává čtyři takové lidi a do budoucna chce obsadit ještě více pozic. Kromě stabilní práce jim poskytuje i pomoc s bydlením nebo řešením dluhů. A také šanci podílet se na celém projektu. Střecha totiž funguje jako družstvo, které zatím tvoří pět zakladatelů. Každý člen má při rozhodování rovný hlas a může se vyjádřit k chodu podniku ze své pozice. Po roce práce v bistru se ale družstevníky můžou stát i další zaměstnanci.

Družstevního vedení se při narůstání členů prý nebojí. „Pořád věříme tomu, že to je ten správný způsob. Družstevnictví by do budoucna mohlo mít velký úspěch. Lidé se i díky němu naučí, jak fungovat ještě o něco lépe jako společnost," upřesňuje Filip Hausknecht. Důležitou součástí celého konceptu je také veganství jako způsob udržitelného stylu života. Cílem je nabízet chutná jídla za dostupné ceny. Při provozu bistra se zakladatelé snaží využívat lokální zdroje a chovat se ekologicky. www.facebook.com/SDStrecha

Sociální bistro Střecha založilo pět družstevníků
Součástí konceptu sociálního bistra je i veganské stravování
Veganské jídlo za dostupné ceny, to je cíl bistra Střecha
autor:
Spustit audio