Aplikace odkrývá tajemství středověkých obrazů ve sbírce Národní galerie

30. červenec 2020

Dlouhodobá expozice v Klášteru sv. Anežky České prezentuje na více než dvou stech exponátech  proměny formy a funkce výtvarného díla během tří staletí.

Mezi poklady národního kulturního dědictví patří díla z období vlády Lucemburků – krále Jana, císaře Karla IV. a jeho synů – Mistr Michelské madony, Mistr Vyšebrodského oltáře, Mistr Theodorik, Mistr Třeboňského oltáře, díla takzvaného krásného slohu – a umělecké práce spjaté s opětovným rozmachem českých zemí v době vlády Vladislava a Ludvíka Jagellonského.

Nevšední interaktivní prohlídku deskových maleb z této expozice nabízí mobilní aplikace Skrytá tajemství středověkých obrazů.

„V té aplikaci najde uživatel dvě roviny. Jednak tam odkrýváme podkresby obrazů, které návštěvník expozice normálně neuvidí. Pak tam jsou detaily vybraných uměleckých děl s popisem jejich významu,“ říká kurátorka Sbírky starého umění Štěpánka Chlumská.

Tvůrci zařadili do aplikace 15 nejzajímavějších děl, která vznikla v období od 14. do 16. století.

autoři: Václav Müller , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.