Artmat umístil další automat na umění, tentokrát do karlínské Invalidovny

9. červen 2020

Projekt Artmat, který se zaměřuje na prezentaci mladých výtvarných umělců prostřednictvím prodeje mini uměleckých děl v cigaretových automatech, přidává na mapu Prahy další automat. V rámci spolupráce se Studiem ALTA je nově umístěn v karlínské Invalidovně.

Zábavná forma, moment překvapení i kvalitní kurátorský výběr talentů české výtvarné scény - to je síť automatů na umění, které do České republiky jako první přináší projekt Artmat. Po prvním automatu na Krymské ulici, který byl představen na podzim roku 2019, nyní přichází další zrenovovaný cigaretový automat s mini uměním. „Ke spolupráci se Studiem ALTA jsme se dostali skrze otevřenou výzvu vyhlášenou na začátku letošního roku. Líbí se nám hodnoty, na kterých organizace staví i možnost podílet se na oživení této barokní památky.”, říká Petra Widžová.

Artmat v Invalidovně

Princip fungování automatu na umění je jednoduchý - v krabičkách o velikosti těch cigaretových najdete umělecká díla v miniaturních velikostech. Ta jsou vždy vytvářena v limitovaném počtu kusů a jsou autory podepsána. „Zachovávají si tak určitou exkluzivitu a jejich hodnota může do budoucna růst. Každý si takto může vytvořit svoji uměleckou sbírku.”, dodává Josefína Frýbová.

Artmat v Invalidovně

Nejčastěji se v automatech objevuje ilustrace, kresba, či fotografie.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.