Batman v novém komiksu zavítal poprvé do Prahy. Skáče mezi pražskými paneláky a létá nad Karlovým mostem

14. září 2021

Batman bojuje poprvé v historii se zlem v České republice – konkrétně v Praze 80. let. Přesvědčit se o tom můžete sami v knižní komiksové novince s názvem Batman – Svět, která vychází v úterý 14. září. Celkem je v téměř dvousetstránkové knize 14 příběhů z různých zemí včetně Japonska, Mexika nebo Itálie.

Studio DC Comics připravilo dárek pro netopýřího muže, který v sobotu oslaví 82. narozeniny. Věk ale u něj nic neznamená, a tak v nové knize poráží zlo hned ve 14 jazycích. Obálka je vždy lokální – v Česku na ní můžete vidět Batmana na Karlově mostě hned vedle sochy Jana Nepomuckého s Pražským hradem v zádech.

Autorem příběhu je spisovatel Štěpán Kopřiva. Ten měl v původním scénáři také rudolfínskou Prahu s alchymisty, kteří chtěli telepaticky zabít Rudolfa II.

„Nakonec se nám to nevešlo a vypadlo to. Pak jsme to propojili s poměrně bizarní záležitostí, kdy se tu v 80. letech na půdě komunistického ústavu pořádaly nevědecké pokusy s psychokinetikou a telekinezí. Bylo to zaštítěné členem Ústředního výboru KSČ, kterému se přezdívalo ‚bolševický čaroděj‘,“ uvedl pro Radiožurnál Štěpán Kopřiva.

„Česká Akta X“ tehdy řídil František Kahuda, který mimo jiné měřil rychlost myšlení a přišel s teorií mentální energie. V komiksu dostává příjmení Hudec a je více než jisté, že ho Batman dostane.

„Přejmenovali jsme i ústav, protože komiks představí premisy, že paranormální věci opravdu fungují i v masivním měřítku, což se v realitě nikdy nestalo,“ doplňuje Kopřiva.

Život jeho scénáři s názvem Rudá masa vdechnul kreslíř Michal Suchánek. O něm měli v centrále DC Comics hned jasno, protože už předtím pro ně namaloval povedenou obálku k Wonder Woman.

„Pro mě to byla úžasná příležitost vyzkoušet si nakreslit postavu Batmana – a to nejen do šuplíku, ale i do skutečného projektu,“ říká Suchánek.

V novém komiksu se Bruce Wayne podívá kromě Česka také do Ruska nebo Brazílie. A třeba se někdy i Batman skákající mezi pražskými paneláky dostane i na filmová plátna.

autor: Alžběta Havlová | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.