Bezdomovci: Po několika letech si zvyknete i na mráz

11. prosinec 2002

PRAHA 11. prosince (ČTK) - Několik mužů a jedna žena bydlí již přes rok v potrubí a stanech za sídlištěm v pražských Ďáblicích. Potrubí si vybavili matracemi a dekami, leckde mají i hodiny nebo dokonce knihy. Na život si nestěžují. Zima jim je, ale prý se na ni dá zvyknout. "Ve stanu spíme dva a pes, tak si to tam zadýcháme. Horší je ráno vylézt na mráz," řekla dnes zpravodajce ČTK obyvatelka tábořiště, která neřekla své jméno, protože nechce, aby její rodina věděla, kde je.

Žena se smíchem omlouvala okolní nepořádek. Zohýbané kusy železa, zbytky dětských kočárků, plechy a další věci chtěli odvézt do sběrny, ale přimrzly jim k zemi. Když panují mrazy, je podle ní velký problém hygiena. "Občas si ohřejeme vodu na ohni a rychle se omyjeme, ale v zimě nemůžeme mít vodu v kanystrech, protože to ho ráno můžete rovnou rozsekat celý. Ještě že se můžeme jít jednou týdně omýt ke kámošovi, který má byt," dodala.

Muži si ráno uvaří čaj nebo kávu a vydají se "do práce", která spočívá v prohledávání kontejnerů a prodeji nalezených věcí do sběren, bazarů a antikvariátů. Tvrdí, že lidé leckdy vyhodí i cenné věci. "Někdy člověk běhá a nenajde nic, jindy to může hodit i několik stovek, kamarád našel nedávno dokonce zlaté hodinky," svěřil se jeden z nich, který se představil jako Lumír. "Před Vánoci se toho většinou najde víc, protože lidé dělají velké úklidy a spoustu věcí vyhodí," doplnil. Poznamenal také, že v zimě je šest hodin na nohou docela dost a člověk se pak musí jít zahřát do hospody. Do azylových domů ani center pro lidi v nouzi nechodí, nechce jen celý den sedět a čekat na příděl polévky. Raději si na živobytí vydělá.

Ostatní muži s ním souhlasí. Někteří z nich mají trvalé bydliště v Praze a pobírají sociální dávky, jiní jsou bez dokladů. Na ulici žijí několik let. Skoro všichni mají trvale rýmu, ale jinak je naštěstí nemoci netrápí. Mrazivé počasí jim ztěžuje práci, ale dá se prý přežít. "Už mrzne několik dní a vidíte, že jsme to vydrželi. Po 12 letech si zvyknete na všechno," prohlašuje Lumír.

zdroj: ČTK
Spustit audio