Bezinkový likér

podle paní Aleny Sofroňkové (vítězný receptů kulinářského klání v Horušanech u Přeštic konaného 6.10. 2012)

Suroviny na přibližně 4 porce :

2 kg bobulí bezinek
1 kg cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 dl silné instantní kávy
1/2 l rumu (tuzemáku)
1 litr vody

Postup:

Očištěné, omyté a osušené bobule bezinek nasypeme do větší nádoby. Zalijeme vodou, pod poklicí přivedeme k varu a vaříme cca 1/2 hodiny. Rozvařenou směs necháme prochladnout a poté ji přecedíme přes plátno. Vykapanou šťávu nalijeme zpět do nádoby, přidáme cukr a vanilkový cukr a za občasného míchání opět přivedeme k varu. Pomalu vaříme ještě 10 minut. Do horké šťávy přilijeme silnou instantní kávu a dále nevaříme.

Do úplně studené směsi přidáme rum, promícháme a nalijeme do lahví. Uložíme v chladu a temnu.

Po odvysílání receptu přišel e-mail od Ing. Josefa Hrušky z Horšovského Týna na variaci tohoto likéru:

Likér připravuje několik let, do receptu ještě přidává 1 - 2 tyčinky celé skořice a 10-15 hřebíčků. Rovněž je možno použít místo rumu (tuzemáku) dobrou slivovici nebo hruškovici.

A ještě jedno upozornění pro začátečníky - pozor velmi dobře hlídat, při dosažení bodu varu rádo tzv. uteče z hrnce, to je potom pofírunk - nenechat zaschnout je to velice dobré barvivo a velice špatně se odstraňuje ze sporáku, kuchyňské linky nebo podlahy.