Blesková soutěž, opět o lístky do Divadla Komedie

7. březen 2016

Soutěž ukončena, výherce: Ludmila Pospíšilová, Praha

Za čtyřleté působení zvládli 19 premiér, z toho 8 titulů bylo uvedeno v Čechách poprvé a 5 bylo uvedeno ve světové premiéře. Vedle toho uskutečnili 14 scénických čtení, více než 10 vernisáží a přes 20 hudebních akcí. Celkově uskutečnili 836 akcí pro více než 80 000 diváků.

Ti z Vás, kteří ještě mnohá z jejich inscenací neviděli, nebo ti, kteří chtějí vidět naposledy, přijďte se rozloučit s jejich repertoárem. Máte možnost zúčastnit se jednoho z posledních představení hry Maryša.

Maryša - to nejlepší z české realistické dramatické tvorby, jedno ze základních dramat české literatury. Snad skoro všichni známe slavné věty "Od koho je ta káva? Od žida nebo ze spolku?", málokterý Čech prožije život, aby na Maryšu nenarazil, buď ve formě povinné literatury, nebo ji zhlédne jako divadelní představení, záznam některé ze slavných divadelních inscenací v televizi, či starý český film s Jiřinou Štěpničkovou v hlavní roli.

Proč ale hrát Maryšu dnes? (Pokud nám nestačí jako odpověď to, že jde o zatraceně dobře napsanou hru s výjimečnými hereckými příležitostmi.) Pro nás je Maryša především příběhem ženy, kterou zničily společenské normy. A to nejen ty normy, do kterých ji natlačili, kterými ji znásilnil okolní svět, ale také ty v Maryšině hlavě, ty, jimiž se znásilnila sama. Cesta ohraničená samými obecnými a objektivními "správně" vede do slepé ulice, z níž se nelze dostat než překročením, destrukcí své bytostné individuální lidskosti. V Maryšině případě vraždou. Tato základní dramatická linka se nám nezdá ani trochu stará, ba naopak. Popři sám sebe, svou přirozenost, své pocity v zájmu vyšší pravdy a bude ti dobře - neděláme to dnes a denně? Jsme normalizováni a více či méně ochotně se normalizujeme. A je nám pak dobře? Bloudíme těsnými uličkami objektivních "správně". Kam ale jdeme a kam můžeme dojít?

Soutěžíme o 2 vstupenky na hru Maryša v Divadle Komedie v úterý 15. března od 19.30.

Maryša, Divadlo Komedie

Stačí odpovědět správně na otázku: Kdo je autorem divadelní hry Maryša?

a. Alois a Vilém Mrštíkové
b. Václav Kliment Klicpera
c. Josef Kajetán Tyl

První soutěžící, který zašle správnou odpověď, dostane 2 vstupenky na hru Maryša v Divadle Komedie v úterý 15. 3. 2016 od 19,30 hodin

Odpověď na soutěžní otázku včetně svého jména a kontaktu zašlete na e-mail:
marketing.regina@rozhlas.cz

Soutěž trvá do vyčerpání výher.

Soutěž se řídí Pravidly pro účast v soutěžích ČRo Regina.

Každý účastník má nárok pouze na jednu výhru. Finanční plnění výher není možné.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka