Boží milosti od Lenky Lipčákové jsou boží a potěší nejen ve sváteční den
Sladké, jednoduché a zároveň kypré pečivo vám udělá radost třeba po nedělním obědě. Je až pochoutkově obřadní a hodí se ke kávě nebo kakau. Svůj nafouknutý tvar získává smažením. Boží milosti připravila Lenka Lipčáková z Chabařovic.
- Na 20 kusů:
- 300 g hladké mouky
- 4 žloutky
- 70 g moučkového cukru
- 125 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička sušeného droždí
- špetka soli
- Na smažení a obalení:
- přepuštěné máslo nebo sádlo
- 5 lžic moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Postup
Do mísy nasypeme sypké suroviny: mouku, moučkový cukr, droždí a malinko osolíme. Teprve potom přidáme smetanu a žloutky.
Promícháme vařečkou, pak těsto překlopíme na pracovní desku a dohněteme rukama. Musí vzniknout kompaktní těsto, aby šlo dobře vyvalovat.
Těsto necháme na půl hodiny v odpočinout. Jde o to, aby zafungoval lepek, aby se suroviny propojily.
Těsto rozválíme na placku do obdélníku o výšce 2–3 milimetry. Rádýlkem vykrájíme obdélníčky, které uprostřed diagonálně prořízneme, abychom vytvořili jakési knoflíkové dírky.
První dírkou vzniklý trojúhelník provlíkneme. To samé uděláme z druhé strany. Vytvoříme tak jakýsi páseček uprostřed obdélníčku.
Přendáme do přepuštěného másla nebo jiného rozpáleného tuku. Boží milosti by při smažení měly plavat. Smažíme z obou stran dozlatova.
Ještě za tepla obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Lenka Lipčáková
Boží milosti dělá asi čtvrtým rokem. Připravuje je dvakrát ročně, na Velikonoce a na Vánoce, a rodině moc chutnají.
Po příjezdu jsme byli pozváni ke stolu na skvělé domácí bramborové knedlíky plněné uzeným masem a podávané s kysaným zelím. Naše snažení v kuchyni z dálky pozoroval i kocouří člen domácnosti.