Bramborová roláda se špenátem
podle paní Mirky
Suroviny:
700 g ve slupce vařených brambor
1 vejce
200 g hrubé mouky
100 g pšeničné krupice
sůl
Na náplň:
400 g mraženého špenátového protlaku
1 malá cibule
1 lžíce oleje
několik lžic mléka nebo smetany
2 stroužky česneku
mletý pepř
strouhanka
sůl
Postup:
Nejprve si připravíme náplň. Na oleji zpěníme cibuli a přidáme „povolený“ špenátový protlak. Na mírném ohni pod pokličkou jej necháme rozmrazit. Zjemníme mlékem nebo smetanou, přebytečnou vodu vydusíme. Na závěr osolíme, opepříme a vmícháme prolisovaný česnek. Je-li náplň příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.
Studené vařené brambory oloupeme, prolisujeme, přidáme vejce, mouku, krupici, osolíme a vypracujeme těsto. Rozdělíme jej na 2-3 díly. Z každého vyválíme placku o síle 4 mm, potřeme ji do 3/4 náplní, srolujeme a konce dobře uzavřeme. Vaříme v páře nebo ve vodě 20 minut. Hotové rolády vyjmeme a nakrájíme na úhledné plátky. Podáváme jako samostatný pokrm, sypané na másle osmaženou strouhankou, častěji však jako přílohu zejména k pečené drůbeži.
Celková doba přípravy cca 1 1/2 hodiny
6 – 8 porcí
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka