Budovaná trasa metra D má za sebou další milník. Stavbaři ji spojili na dvou místech s trasou C

8. říjen 2024 13:00

První úsek pražského metra na budované čtvrté trase D má za sebou další milník. Stavařům se jej podařilo propojit se stávající trasou C, s odstupem několika dnů rovnou na dvou místech – ze spojky C-D prorážkou do čelní stěny rozpletu pravého traťového tunelu za stanicí Pankrác C ve směru na Budějovickou a z povrchu ze stavební jámy před OC Arkády probouráním se do neveřejné části stanice Pankrác C.

Tímto krokem byly zároveň dokončeny veškeré ražby v mezistaničním úseku. Dále se bude razit už jenom v samotných stanicích Pankrác D a Olbrachtova. Stavba prvního úseku metra D běží už zhruba 30 měsíců. V současnosti je vyraženo celkem cca 2600 metrů tunelů a přibližně 84 % celkového objemu ražeb.

Stavba metra D

Téměř půl kilometru dlouhý (468 metrů) jednokolejní spojovací tunel mezi trasami C-D, který byl v těchto dnech doražen, bude sloužit pro obsluhu linky D a služební jízdy vlakových souprav až do doby, než bude v Písnici pro Déčko postaveno vlastní depo. Do té doby budou vlaky vypravovány ze současného depa Kačerov.

V místě probourání se do části stropní konstrukce neveřejné části stanice Pankrác C vznikne nový přestupní koridor mezi stanicemi Pankrác C a D, navazující na eskalátorový tunel přestupu. Obě místa prorážky, resp. probourání se do trasy C jsou půdorysně od sebe vzdálena pouhých cca 50 metrů.

I přesto, že je déčko nově propojeno se stávající trasou C, stavební část je na obou místech od provozované z bezpečnostních a technologických důvodů oddělena dočasnými stěnami. Dočasné oddělující zdi budou zbourány až po dokončení stavebních prací na prvním úseku déčka.

autor: jmy | zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy
Spustit audio