Bývalý starosta Prahy 1 Bürgermeistr dostal cenu Bestia triumphans

13. únor 2003

Bývalý starosta Prahy 1 Jan Bürgermeister dostal dnes cenu Bestia triumphans, udělovanou "největšímu likvidátorovi kulturního dědictví v České republice". Organizátoři památkářské anticeny vybrali Bürgermeistra z 23 zaslaných návrhů za plánovanou přestavbu bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad na náměstí Republiky v Praze 1.

Cenu pojmenovanou podle manifestu spisovatele Viléma Mrštíka proti asanaci Josefova a centra Prahy z konce 19. století uspořádala občanská sdružení zabývající se ochranou kulturních památek letos potřetí. Z návrhů odborná porota sestavila žebříček devíti největších škod na památkových objektech a chyb při jejich správě za období 2000 až 2001.

Bývalý starosta a nynější náměstek primátora si pro cenu v podobě cihly z někdejšího nádraží Těšnov nepřišel, stejně jako předchozí laureáti. Spolu s Bürgermeistrem dostala cenu vedoucí odboru památkové péče pražského magistrátu Jiřina Knížková. Zatím je rekordmankou soutěže, neboť byla laureátkou i druhého ročníku. Podle poroty jsou oba zodpovědní za to, že nestanovili podmínky pro zásahy do komplexu staveb tvořících objekt bývalých kasáren.

Na náměstí Republiky se připravuje stavba rozsáhlého multifunkčního komerčního areálu. Přestavba počítá se 120.000 metry čtverečními komerční plochy, šesti podzemními a sedmi nadzemními podlažími. Dům vyleze nad střechy, zůstane z něj jen čelní fasáda a přestavba bude obrovským zásahem do životního prostředí Prahy. Projekt počítá se zneprůjezdněním Revoluční třídy a 910 parkovacími místy, která by nevyužívali místní obyvatelé, ale zákazníci multiplexu. Kasárna jsou kulturní památkou a nacházejí se v městské památkové rezervaci chráněné UNESCO.

Spustit audio