Centrální banka podle očekávání ponechala sazby beze změny

26. září 2002

Bankovní rada podle očekávání neměnila úrokové sazby. Základní repo sazba tak zůstává na třech procentech a čtvrt bodu pod sazbami v eurozóně. Většina analytiků očekává, že centrální banka počká ještě na další data o vývoji ekonomiky a o případném snížení sazeb rozhodne až na říjnovém zasedání.

K uvolnění měnové politiky však podle ekonomů přesto do konce roku dojde. Kvůli pomalému oživení v eurozóně totiž očekávají snížení sazeb Evropské centrální banky. Česká národní banka by pak reagovala stejně, protože bude chtít zachovat nižší sazby než v eurozóně, aby mohla efektivně bránit nadměrnému posilování koruny.

Česká měna před dnešní bankovní radou oslabila na 30,45 Kč za euro. Podle Ivo Nejdla z Raiffeisenbank se zpráva o žádné reakci na obchodování s korunou výrazně neprojevila. Česká měna sice nejprve posílila, později se ale vrátila k původní úrovni 30 korun 40 haléřů za euro. "Očekáváme, že v následujících dnech se bude koruna obchodovat mezi 30-30,50 za euro. Trh se bude obávat intervencí České národní banky."

Na tom, že kurs koruny je stále nadhodnocený, se v úterý shodli guvernér centrální banky Zdeněk Tůma a premiér Vladimír Špidla. Nadále proto chtějí jejímu posilování společně bránit.

autoři: ark , jhn , Petra Steinerová
Spustit audio