Centrum Drop In se musí vystěhovat z ulice Ve Smečkách

15. červenec 2011

Centrum prevence a léčby drogových závislostí DROP IN dostane k poslednímu červenci výpověď z prostor v ulici Ve Smečkách. Následujících devět měsíců bude ve znamení hledání nového prostoru. Média o tom v polovině týdne informovalo vedení první městské části. Důvodem jsou časté stížnosti obyvatel. Stěhování však svým způsobem vítá i samotné středisko.

"Ten prostor musí být někde v širším centru, mělo by to být někde v dostupnosti metra, aby se nemuselo například dojíždět autobusem. Zároveň by ta lokalita měla být trochu stranou, a ne jako tady třeba," říká o výběru nového sídla metadonového centra DROP INu vedoucí lékař In Jiří Presl. Navíc dodává, že stávající prostory už nestačí ani kapacitně: "Původně máme plánovanou kapacitu pro 150 lidí. Dneska už jich je tady 220. Je to prostě hodně."

S výpovědí z nájmu přišel v polovině týdne starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Regině vysvětlil motivaci k tomuto kroku následujícím způsobem.

"Nejdůležitějším bodem bylo to, že si občané dlouhodobě stěžovali, že se tam obchoduje s metadonem. V podstatě stížnosti na toto centrum registrujeme už delší dobu. Navíc jsme to porovnávali i s jinými místy, které jsou v Praze 1, třeba na Boršově, kde tyto problémy nejsou," říká starosta.

Podle Oldřicha Lomeckého by koncentrace těchto center na jednom místě nebyla vhodná. Přiklání se proto k variantě řešit drogovou problematiku v Praze komplexním způsobem. Stejný názor má i náměstek pražského primátora Ivan Kabický. Oslovil proto jednotlivé městské části, aby nominovali své členy do chystané pracovní skupiny.

"Náš návrh je, aby vznikla městská vyhláška, která by jednoznačně stanovila, že každá městská část musí vytvořit jedno centrum, které se bude zabývat nejen protidrogovou, ale i preventivní problematikou v celé Praze," doplňuje Ivan Kabický.

S variantou vyššího počtu center v různých koutech Prahy souhlasí i doktor Jiří Presl: "Kdyby ta centra byla menší, s menším počtem klientů, tak by se samozřejmě rozředila pozornost. A koneckonců i Praha by si na to zvykla. Pochopitelně je to tedy rozumná věc."

To by ale samozřejmě předpokládalo daleko větší finanční náročnost.

"To znamená jednotlivé týmy pracovníků, nájmy prostor a podobně. Čili to se zmnohonásobuje. Městské části by se musely, v koordinaci s magistrátem, k tomu opravdu nějak aktivně postavit a sponzorovat tyto prostory," dodává Presl.

Nyní bude proto záležet i na tom, zda jednotlivé městské části přijmou rizika spojená s provozem center pro drogově závislé. Ta se totiž ve většině případů potýkají s velkou nevolí okolních obyvatel. Prudkou bouři protestů vyvolalo v poslední době například přestěhování centra Sananim do lokality Na Skalce v Praze 5.

Spustit audio