Ceny Legenda Nočního proudu za rok 2011 jsou uděleny

14. březen 2012

Malý společenský sál Paláce Žofín v neděli 2. října rozproudilo slavnostní udílení výročních cen Legenda Nočního proudu za rok 2011. Bylo to přesně na den dvaadvacet let, co byl odvysílán první Noční proud. Moderátorem byl tehdy Miloš Skalka. Ten také spolu s Martinem Hrdinkou připravil scénář slavnostního večera. Ceremoniálem však provedl Martin Hrdinka sám, a to velmi obratně i v momentech, kdy bylo nutné improvizovat.

Noční proud na Regině vysíláme sedm dní v týdnu, má sedm moderátorů, kteří dohromady tvoří snad nejmenší akademii, která se kdy rozhodla udílet takové hudební ceny – překvapivě v sedmi kategoriích. Vedle Miloše Skalky a Martina Hrdinky každý týden u mikrofonu Nočního proudu usedají Zdeněk Vrba, Ilja Kučera ml., Jitka Benešová, Jan Beneš a Jakub Jakoubek, kteří přišli vyhlásit jednotlivé ceny.

Po úvodním vystoupení kapely s příznačným názvem Legendy se vrací byla udělena cena v kategorii Zpěvák, kterým se stal nejenom zpěvák ale také skladatel, kytarista a textař Miroslav „Meky“ Žbirka. Než zazpíval jednu ze svých autorských písní, stačil i zavtipkovat slovy: „Už můj bratr říkal, že budu úspěšný, že mám výbornou tvář pro rádio.“

Legendou v kategorii Zpěvačka se stala Marta Kubišová, která si tou dobou užívala dovolenou v Římě. Cenu za ní proto přišli převzít její dcera Kateřina a manažer Milan Hain, které paní Marta výjimečně nevzala s sebou do zahraničí.

V kategorii Skupina zvítězili Blue Effect v čele s legendárním kytaristou Radimem Hladíkem, která sice momentální nepřítomností dohnala moderátora večera ke zmíněné improvizaci, ale vzápětí celému sálu krátké čekání mnohonásobně vynahradila našlapaným vystoupením.

Objev roku přišla vyhlásit Jitka Benešová. Stala se jím zpěvačka Markéta Konvičková, která následující písní dokázala, že zpívat opravdu umí.

Objev roku zpěvačka Markéta Konvičková

Ceny v kategorii Legenda Nočního proudu In Memoriam byly hned tři. První patří Jiřímu Schelingerovi, kterou převzal jeho bratr Milan. Ten prozradil, že cena poputuje do PopMuzea. Nezapomněl si připravit ani píseň, údajně o lásce, ale jak sám předestřel, byla složená z devíti jazyků, proto je těžké se v ní zorientovat. Byla to pravda.

Druhá cena In Memoriam byla udělena Jiřímu Grossmannovi. Písničkou na něho zavzpomínal Milan Drobný. Poslední z cen v této kategorii byla věnována nedávno zesnulému textaři Pavlu Vrbovi, za kterého ji převzala jeho manželka Marie Vrbová. Texty Pavla Vrby zpěvem na pódiu připomněli Petra Janů, Jitka Zelenková a Lešek Semelka.

Zvláštní cenu obdrželi pánové Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák. Zdeněk Svěrák se vzápětí svěřil s tím, že přemýšlel, zda je těžké se stát legendou či nikoli. Ve své řeči dospěl k závěru, že je především potřeba najít si toho správného partrnera do dvojice a pak s ním vydržet dalších 45 let. Jaroslav Uhlíř se z toho na moment rozkoktal, ale jakmile usedl za klavír, veškeré rozpaky šly pryč a rozezpíval celé publikum i moderátora.

Cenu za Událost roku přišel převzít Josef Havel, ředitel Českého rozhlasu Regina, jehož budova v Hybešově ulici v tomto roce slaví své 100. narozeniny. Regina odtud vysílá již 20. rokem a Noční proud čtyři léta. Navíc se zde nachází Studio A, kde vznikly legendární hudební nahrávky.

Karel Gott

Své první snímky v "Áčku" pořídil Karel Gott, který je zatím také posledním interpretem, který zde v minulých měsících dokončil nové album s názvem Sentiment. Z této desky „božský Karel“ v Žofíně zazpíval dva songy a postaral se tak o vrchol slavnostního večera.

autor: Eva Dvořáková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.