Česko-francouzská mírová smlouva z roku 1464 bude k vidění na výstavě v Národním archivu

24. září 2014

Prahou projela policejní kolona se vzácnou listinou – česko-francouzskou mírovou smlouvu z roku 1464. Cílem cesty byl Národní archiv na Chodovci, kde bude s dalšími vzácnými dokumenty k vidění na výstavě „Jiří z Poděbrad, husitský král - přítel míru“. Právě snahy tohoto panovníka jsou pokládány za předchůdce Charty OSN a myšlenek, na kterých stojí Evropská unie.

„Je to přátelská spojenecká smlouva francouzského krále Ludvíka XI. s českým králem Jiřím z Poděbrad. Je to jedna z nejcennějších listin pozdně středověkého českého státu,“ přibližuje význam listiny archivář a autor výstavy Denko Čumlivski.

550 let starý dokument se musí chránit nejen před vandaly, zloději nebo jiným poškozením ze strany návštěvníků, ale také před vlivem okolního prostředí. Musí proto být v klimatizovaném prostoru.

„Ideální podmínky jsou 55 procent relativní vlhkosti a kolem 15 stupňů Celsia. Může být i více, ale hlavně by podmínky měly být stálé, aby příliš neklesala nebo nestoupala relativní vlhkost,“ zůrazňuje restaurátorka Adéla Růžičková.

Některá poškození jsou ale naopak žádoucí. Třeba rýhy, které zůstaly v místech, kde byla smlouva přeložená, když se skladovala v truhle.

„Rýhy, kde byl pergamen složený, musí být vidět. Musíme respektovat původní složení, aby se pergamen nestal tvrdým jako papír tvrdý,“ dodává restaurátorka.

Česko-francouzská mírová smlouva je nakonec jediná, kterou se podařilo Jiřímu z Poděbrad uzavřít. Původně usiloval o mír mezi všemi křesťanskými panovníky Evropy.

Text tzv. mírového projektu kráje Jiřího. Opis pořízený v polské královské kanceláři roku 1463

„Mírová smlouva s francouzským králem z 18. července 1464 doplňovala tzv. mírový projekt, jehož vznik inspiroval král Jiří a jehož autorem byl jeho zahraniční poradce Antonio Marini z Grenoblu. Tento projekt vznikal od roku 1462 do roku 1463 a byl projednáván na celé řadě panovnických dvorů,“ přibližuje autor výstavy Denko Čumlivskli.

Česko-francouzská mírová smlouva a další listiny budou k vidění v Národním archivu na pražském Chodovci od pátku 26. září do pondělí 29. září.

autoři: mkk , mka
Spustit audio