Cikánská hovězí pečeně. V hlavní roli rajčata a papriky

Nabízíme další recept na využití letošní přebohaté úrody zeleniny. A po delší době také jako příloha kynutý knedlík.

Ingredience
  • 1 kg zadního hovězího masa
  • 100 g uzené slaniny
  • 2 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 70 g rajčatového protlaku (1 malá konzerva)
  • trochu sladké mleté papriky, event. i pálivé papriky
  • 5 masitých paprik
  • 3 středně velká rajčata
  • 2 nakládané okurky
  • divoké koření: (5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, ½ bobkového listu)
  • vývar nebo voda na podlití
  • sůl, mletý pepř

Očištěné maso prošpikujeme hodně vychlazenou slaninou, nakrájenou na klínky. V kastrolu nebo pekáči rozpálíme tuk a ze všech stran v něm maso opečeme, aby se zatáhlo. Poté ho vyjmeme a ve výpeku spolu s cukrem a hořčicí orestujeme nakrájenou cibuli. Pak přidáme rajčatový protlak, na plátky nakrájený česnek, mletou pariku, divoké koření a na tento základ vložíme maso, které jsme osolili a opepřili. Zalijeme vývarem a přikryjeme poklicí. Dusíme ve středně vyhřáté troubě cca 1 hodinu. Mezitím rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme je a nakrájíme na kousky, papriky zbavíme jadérek, opláchneme a nakrájíme na proužky. Zhruba po hodině dušení maso obrátíme, přidáme nakrájenou zeleninu, podlijeme, zamícháme a dusíme do měkka. Maso kontrolujeme a podle potřeby ho obracíme a podléváme. Když je měkké, ještě asi 10 minut pečeme bez poklice, aby dostalo „kůrku“. Pak maso vyjmeme a uložíme na teplém místě.

Cikánská hovězí pečeně

Omáčku vydusíme do žádané hustoty, odstraníme koření a na závěr do ní nakrájíme naložené nadrobno nakrájené okurky a promícháme. Maso nakrájíme na plátky, vrátíme do omáčky, prohřejeme a můžeme servírovat.

Vhodnou přílohou jsou kynuté nebo houskové knedlíky, dušená rýže, těstoviny.

Cuketa sice v receptu nefiguruje, ale věřte, že když jí přiměřené množství přidáte k rajčatům a paprikám, nic tím nepokazíte, jen té výborné omáčky budete mít víc.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.