ČNB se bude dále snažit bojovat proti silné koruně

24. září 2002

Vláda a vedení ČNB se společně budou i nadále snažit zamezovat nepřiměřenému posilování koruny. Premiér Vladimír Špidla a guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se domluvili, že příslušná dohoda banky s předchozí vládou z letošního ledna platí dál. Podle ní přeměnuje centrální banka devizové příjmy státu na své rezervy. Česká měna má totiž stále tendenci posilovat, i když se obchodníci stále ještě trochu bojí možnosti intervence centrální banky.

Další platnost dohody potvrdil Vladimír Špidla po schůzce s guvernérem Tůmou. "Byla potvrzena dohoda mezi centrální bankou a českou vládou o pokračování dosavadní spolupráce a případnému hledání ještě i nových řešení která by umožnila abychom dokázali pohyb kurzu koruny odpovídajícícm způsobem moderovat."

Dohoda předpokládá mimo jiné i to, že si vláda nebude půjčovat v zahraničí. Po schůzce s premiérem Špidlou a ministrem financí Sobotkou to potvrdil guvernér Zdeněk Tůma. "Pochopitelně jsme diskutovali i o dalších věcech, které s tím souvisí, o ekonomickém vývoji, o vývoji kurzu, co může být fundamentálními faktory, které ovlivňují posilování v posledních 10-12 měsících."

Dojednávaná půjčka na krytí povodňových škod od Evropské investiční banky by Česku měla být poskytnuta v korunách, nikoli tedy v devizách. Vláda společně s centrální bankou se tak snaží zabránit dalšímu nepodloženému posilování koruny. Dohodli se na tom premiér Vladimír Špidla a guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Přesná výše povodňové půjčky od Evropské investiční banky zatím není známa, potvrdil ministr financí Bohuslav Sobotka. "Předpokládáme, že to bude řádu několika miliard. Nemyslím si, že by to mělo přesáhnout částku 10 miliard korun, ale všechno bude záležet na projektech, která připraví jednotlivá ministerstva."

autoři: ark , mkp , jhn
Spustit audio