Cuketová polévka

Jak vaří kuchař? Na to se ptáme v pondělních apetýtových receptech brněnského kuchaře Jakuba Škaroupky. Své zkušenosti sbíral mimo jiné také v Anglii.

Na Cuketovou polévku potřebujeme (na 5 porcí):

  • 3 cukety 
  • 1 malou bramboru
  • 1 pórek (bílou část)
  • 1 bílou cibuli
  • zeleninový vývar
  • máslo
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Oloupeme omyté cukety, zelené části dáme vařit až nakonec.
  2. Uděláme si základ z bílé cibule, pórku a vnitřních částí cukety.
  3. Orestujeme na másle a přidáme bobkový list.
  4. Přilijeme zeleninový vývar a vaříme asi deset minut.
  5. Poté přidáme zelené části cukety, vaříme asi tři další minuty.
  6. Jakmile je vše měkké, rozmixujeme do hladkého krému.
  7. Můžeme přidat trochu smetany.
  8. Dochutíme solí a pepřem.
  9. Servírujeme s čerstvými bylinkami.

Související

  • Cuketové žemláky

    Přiblížil se čas cuket a s ním otázka: jak je zpracovat? Na to má odpověď Apetýt a recept od manželů Senohrábkových.

  • Cuketa s mozzarellou

    Další díl z apetýtového seriálu Jak vaří manželé.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.