Díky směnám majetku se státem by Praha mohla získat třeba kasárny v Karlíně nebo zámek Veleslavín

21. březen 2022

Praha by měla ještě letos získat do svého majetku hned několik významných budov a pozemků, mimo jiné například zámek Veleslavín nebo kasárny v Karlíně. Pražští radní totiž schválili dohody se státem, který by od města výměnou dostal například velkou část areálu nemocnice Na Bulovce. Praha navíc některé objekty může využít i na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny.

Čtěte také

Praha by se státem měla směnit například velký brownfield na Bohdalci, kde by výhledově mohla vzniknout bytová zástava. Dále zmíněné kasárny v Karlíně, pozemky u sokolovny v Riegrových sadech, část zahrádkářské kolonie Na Balkáně, Kampus Hybernská v centru města a zámek Veleslavín. Ten chce město v budoucnu využívat pro rozvoj sociálních služeb v Praze. Ale svou funkci by mohl mít už v příštích týdnech. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ho totiž nabídl městu jako předběžnou zápůjčku.

„S tím, že by zde mohlo být poskytováno buď humanitární ubytování, nebo spíše připravujeme zřízení školy, která by mohla fungovat pro děti Ukrajinců. Předpokládáme v horizontu týdne, maximálně dvou, že bychom byli schopni si ho převzít,“ vysvětluje radní pro majetek Jan Chabr ze Spojených sil pro Prahu. Zápůjčka je nutná proto, že radní dnes schválili v podstatě návrh směn se státem, odhlasovat to ještě musí zastupitelé. A znovu o tom budou politici jednat na jaře a v létě, kdy směny definitivně budou muset schválit.

Co bude znamenat směna majetku pro stát?

Stát získá většinu areálu Fakultní nemocnice Na Bulovce, které je stejně zřizovatelem. A právě proto nedává podle Chabra ani smysl, aby Praha pozemky v areálu vlastnila. Stát bude po směně moct lépe plánovat investice a rekonstrukci. Praze zůstanou jen dvě budovy u spodní příjezdové cesty do nemocnice, kde už teď město provozuje část svých sociálních služeb.

Nemocnice Na Bulovce nakoupila v letech 2016 a 2017 bez soutěže léky za 792 milionů korun

A město na stát převede i část pozemků v nemocnici Na Homolce, ale také třeba Faustův dům, jak dodává Jan Chabr: „Je součástí areálu Všeobecné fakultní nemocnice, ta zde má výrobnu léků a potřebuje udělat rozsáhlou rekonstrukci.“ Celková hodnota radními schválených dohod o směnách je víc než dvě miliardy korun.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio