Do Prahy vjely traktory i nákladní vozy. Protestující zemědělci zamířili před ministerstvo

19. únor 2024 07:25

Do Prahy začaly ráno přijíždět první traktory na pondělní protestní akci části zemědělců. Podle předem ohlášeného plánu organizátorů se do hlavního města dostanou po šesti trasách.

Magistrát vyzval řidiče, aby se pokud možno vjezdu do metropole vyhnuli. A lidem doporučil práci z domova, pokud je to možné. Dopravní podnik radí využívat spíš metro nebo železnici.

Policie ráno registrovala kolonu zemědělské techniky na Evropské třídě v Praze 6. Větší dopravní problémy zemědělci zatím nepůsobí. „Doprava je naprosto plynulá na všech příjezdových komunikacích,“ řekl kolem 5. hodiny mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Čtěte také

Podle informací na webu pražské Technické správy komunikací byla před 6. hodinou zdržení v řádu minut v Evropské, Strakonické či Zenklově ulici.

V koloně u ministerstva byly kromě zemědělské techniky také nákladní vozy, kamiony a osobní auta. Svůj příjezd k ministerstvu zemědělci doprovázeli troubením či hraním melodií na upravené klaksony. Na zemědělské technice visí české vlajky i transparenty, například s nápisem „Jsme zemědělci, nejsme podporovatelé Ruska, Fialo!!!“.

Pět vozů stálo před 5.45 na magistrále u Národního muzea v horní části Václavského náměstí, policie tam uzavřela jeden jízdní pruh. Na sobě měly traktory u muzea české vlajky a také třeba citát amerického prezidenta Thomase Jeffersona: „Stane-li se tyranie zákonem, je povinností stát se rebelem“.

Do Kobylis dorazila kolona zemědělců v 5.15. Horňáteckou ulicí projelo asi pět desítek traktorů a další zemědělské techniky.

Kolona zemědělců přijíždějící ze severu od Lovosic

Zhruba 12 traktorů za hlasitého troubení projelo krátce po 5.30 směrem od Strakonické ulice přes Jiráskův most. Mezi nimi bylo několik nákladních vozů, průvod ukončoval osobní vůz ozdobený státní vlajkou, z něhož řidič vykřikoval: „Zdravím, Praho“. Pár dalších traktorů pak projelo po smíchovském nábřeží už samostatně, dopravu nerušily. Provoz odpovídal časným hodinám.

Provoz MHD v Praze a okolí je podle organizace Ropid zatím klidný. Autobusová linka 398 byla mezi Nehvizdy a Černým Mostem preventivně odkloněna přímo po dálnici D11, uvedla organizace kolem 5.15 na síti X. „Drobná zdržení autobusů máme zatím hlášená na severu ve směru od Zdib do Kobylis,“ dodal Ropid.

Aktuální situaci můžete sledovat v online reportáži na zpravodajském serveru iROZHLAS.cz.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio