Dopravní podnik testuje kloubový trolejbus. Svézt se s ním můžete od středy

26. březen 2019 10:07

Tři týdny máte na to, abyste si v Praze vyzkoušeli jízdu novým trolejbusem. Dopravní podnik si půjčil vůz Škoda 27Tr z Plzně, aby ho otestoval v pražském provozu.

Trolejbus bude od středy jezdit tři týdny mezi Palmovkou a Letňany. Potom se vrátí zase do Plzně, kde už funguje dalších sedm takových vozidel. Praha chystá první plnohodnotnou linku s dynamickým dobíjením, kde vozy na necelé polovině délky trati a zejména v kopcovitých úsecích využijí trolej a zbylé úseky pojedou na baterie. Předpokládá se, že Praha pro tuto linku pořídí obdobné kloubové trolejbusy, jaké nyní obohatí plzeňskou síť.

Čím je speciální

Cestující možná ocení, že vozidlo je plně klimatizované. A samozřejmě z provozního hlediska je důležité, že trolejbusy mají baterie, které se nabíjí při jízdě pod trolejí. Po tři čtvrtě hodině dobíjení pak vozidlo ujede ještě 12 kilometrů. To se samozřejmě hodí na úsecích bez trolejí, ale taky při uzavírkách, mimořádných událostech nebo námraze. Životnost trolejbusu je 14 let při najetí 50 tisíc kilometrů ročně.

Trolejbus je vypůjčen z Plzně

Jedna linka už jezdí

Praha zavedla trolejbusovou dopravu loni po téměř 50leté přestávce a funguje tu pouze jedna linka. Ta obvykle od 9 do 19 hodin spojuje právě stanice metra Palmovka a Letňany. Trolejbus s číslem 58 tam jezdí obousměrně jednou za hodinu. „Provoz linky číslo 58 dokazuje, že se nám daří technicky i ekonomicky zabezpečovat pravidelnou ekologickou dopravu pro pražské cestující,“ řekl Petr Witowski, generální ředitel a předseda představenstva pražského dopravního podniku.

autoři: Vojtěch Šrámek , jp
Spustit audio