Dráhy budou provozovat kyvadlové vlaky i po otevření metra B

14. únor 2003

České dráhy budou provozovat kyvadlové vlaky mezi Smíchovem a Hlavním nádražím a z Běchovic a Kyjí na Masarykovo nádraží i po pondělním zahájení provozu na trase B pražského metra. Metro totiž zatím nebude jezdit v plném rozsahu. Nadále zůstanou uzavřené některé stanice a soupravy pojedou s delšími intervaly. Kyvadlové vlaky budou v provozu nejméně do poloviny března.

Dráhy zavedly posilové spoje loni po srpnových povodních, které vyřadily z provozu 25 stanic metra, tedy zhruba polovinu. Posily tvoří jak pravidelné osobní vlaky, tak mimořádné kyvadlové spoje. Krátce po záplavách stoupl počet přepravených cestujících železnicí po Praze až o 50 procent. Kyvadlové spoje zčásti tvoří elektrické jednotky, které na drahách slouží od 60. let minulého století.

Přestože se trasa B otevře cestujícím v pondělí v celé své délce, stanicemi Národní třída, Náměstí Republiky, Křižíkova a Invalidovna budou vlaky zatím projíždět. Zprovozněny budou postupně do 31. března, čímž se metro vrátí do normálního režimu jako před povodní. Opravy však budou pokračovat i nadále.

Spustit audio