Exprimátor Kasl půjde k výslechu kvůli obvinění z pomluvy

9. leden 2003

Bývalý pražský primátor a předseda Evropských demokratů Jan Kasl bude kvůli obvinění z pomluvy předvolán do dvou týdnů k výslechu na policii. Kasl je podezřelý z toho, že v říjnu 2001 na zasedání zastupitelstva nařkl tehdejšího ředitele pražské záchranné služby Pavla Getlíka ze špatného hospodaření a podvodu. Policejní rada dnes uvedl, že Kasla hodlá vyslechnout v týdnu od 20. ledna. Kaslovi hrozí až dva roky vězení.

Vyšetřování podle rady odstartovalo trestní oznámení Getlíka na neznámého pachatele z loňského dubna. Uvedl v něm i slova, kterými se cítí poškozen. Policista potvrdil, že jde o výroky, které zveřejnila televize Nova: "Jsou to ti, kteří selhali, jako pan doktor Getlík, který prošustroval státní peníze za nesmyslné nakupování sanitek, pronajímal podvodným, velmi netransparentním způsobem vilu jako kanceláře územního střediska...".

Podle policejního rady teprve výpověď Kasla ukáže, zda jsou nutné i výslechy dalších lidí. Spis ke kauze nyní studuje státní zástupce, který případně může obvinění zrušit. Trestný čin pomluvy musí podle něj splňovat tři základní kritéria. Údaj musí být nepravdivý, musí být sdělen úmyslně a musí být způsobilý značnou měrou ohrozit vážnost jiného u spoluobčanů, v zaměstnání a rodině.

Kasl v dnešním deníku Právo přiznal, že se ve svém předloňském vyjádření částečně mýlil. "Bohužel jsem mylně uvedl územní středisko. Vilu za neprůhledných podmínek pan Getlík jako ředitel nepronajal," uvedl Kasl s tím, že dostal nepřesné podklady. Trvá ale na tom, že Getlík za podezřelých okolností nakupoval sanitky. Toto podezření považuje za oprávněné i současný ředitel záchranky Zdeněk Schwarz.

Policie v červenci odložila Kaslovo trestní oznámení, které podal pro podezření z korupce na živnostenském odboru pražského magistrátu. Podle vyšetřovatele nebyl spáchán trestný čin. S osobou Kasla bylo naopak v médiích spojováno vyšetřování okolností privatizace firmy Pražské vodovody a kanalizace. Policie zjišťuje, zda se při privatizaci někdo nedopustil porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Spustit audio