Fotbalisté Viktorie Žižkov nedostali licenci pro druhou ligu

18. červen 2015

Fotbalisté Viktorie Žižkov nedostali licenci pro účast ve druhé lize, a v nadcházejícím ročníku tak budou hrát maximálně Českou fotbalovou ligu, třetí nejvyšší domácí soutěž. Čtvrtý celek uplynulého ročníku Fotbalové národní ligy o tom informoval na svých stránkách. Místo Žižkova obsadí jeden z předních celků třetí ligy.

„Viktoria nedostala licenci od komise, která je první instancí. Měla právo odvolání k licenčnímu tribunálu, ten se sešel včera, potvrdil rozhodnutí komise a licenci neudělil. Je to definitivní rozhodnutí a FK Viktoria Žižkov nemá právo startu v profesionálních soutěžích,“ potvrdil licenční manažeř Fotbalové asociace Stanislav Rýznar.

Důvodem jsou finance. Klub dluží i majiteli stadionu, Praze 3. „Od minulého roku klub nad milion korun, zároveň užívá stadion bez nájemní smlouvy, která vypršela v září 2014. Klub byl dvakrát vyzván dopisem k vyklizení stadionu,“ říká Alexander Bellu z ODS, místostarosta Prahy 3.

Viktoria tedy stadion využívá, ale smlouvu nemá. Výpověď dát v době, kdy není podepsaná žádná smlouva, logicky nejde. Že Viktoria dluží se ví dlouho, že nedostala licenci na druhou ligu je naopak čerstvá informace.

Zástupci Viktorie se Českému rozhlasu odmítli vyjádřit s odkazem na vyjádření na webových stránkách. „Bude na rozhodnutí majitele, který je v současné době v zahraničí, a vedení klubu, do které soutěže se FK Viktoria Žižkov přihlásí pro příští soutěžní ročník,“ píše se v něm.

Tým z Prahy 3 tak může v příští sezoně hrát nejvýše třetí ligu. Otázkou ale je, kde, a kdo bude hrát na Žižkově, když se obě strany nedohodnou.

„Příští pondělí půjde materiál záměru o dlouhodobém pronájmu. Od té chvíle nabídneme stadion ostatním fotbalovým klubům. Moje představa je, že by na stadionu mohly hrát i dva kluby, jako je tomu v zahraničí, kde kluby hrají i na úrovni Ligy mistrů na stejném stadionu,“ nabízí řešení Alexander Bellu, místostarosta Prahy 3.

Žižkov by tak mohl mít takové své San Siro, respektive stadion Giuzepe Meaza, které mají v italském Miláně Inter a AC. Nyní ale bude důležité zjistit, kdo by na tradičním prvoligovém stadionu chtěl hrát.

Stadion Viktorie Žižkov
autoři: jkb , fk , vman , Petr Hašek
Spustit audio