Fotografka Marie Tomanová vydala druhou knihu New York New York

1. září 2021

Fotografka Marie Tomanová žije deset let v New Yorku a fotila i sérii snímku s Pavlínou Pořízkovou, letos vydala druhou knihu. Publikaci fotografií s příznačným názvem New York New York pokřtila 26. srpna ve Fotograf Gallery. 

První kniha české fotografky Young American se vyprodala prakticky ihned po svém vydání. Umělecké časopisy a periodika zaměřená na módu tehdy překypovaly nadšenými reakcemi. Nyní Tomanová představuje svoji druhou knihu s předmluvou od ikony americké nezávislé hudební scény Kim Gordon.

Kniha Marie Tomanové New York New York je portrétem místa, ve kterém se prolínají obrazy lidí s obrazy prostředí. Město New York je zde místem, kam lidé přicházejí a kterým se stávají. V závislosti na úhlu pohledu New York byl – a možná stále je – určitou bránou do „Ameriky“, do nového života, do země nedozírných možností.

„Myslím, že člověk se může pro New York narodit kdekoliv na světě. Lidé v mé knize do města přišli z různých koutů planety a je na nich vidět, jak se jim najednou otevřely hranice, oči a srdce,“ říká česká fotografka v rozhovoru s Václavem Müllerem.

Tomanová také letos nafotila sérií snímků s modelkou Pavlínou Pořízkovou pro časopis Vogue, které měly velký úspěch. Fotografku v nejbližších týdnech čeká uvedení knihy a samostatná výstava kde jinde než v New Yorku.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.